Index Vakbarát Hírportál

Be kell fizetnie a 11 milliárdos bírságot a Nitrogénműveknek

2022. április 8., péntek 08:08

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek-csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztáskérelmét, olvasható a GVH közleményében. A cég tulajdonosa a kormányt korábban nyíltan bíráló, az ellenzéknek anyagi támogatást is felajánló Bige László.

A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek-csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt „éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon”. A Nitrogénművek-csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést. A Fővárosi Törvényszék, majd – immár jogerősen – a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne.

A Nitrogénművek-csoportnak így haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 milliós összeget tesz ki.

Bige többször is beszélt arról az eljárás kapcsán, hogy politikai támadás áldozata, a Partizánban pedig arról értekezett, hogy már régóta aggódik a magyar demokrácia miatt.

Rovatok