Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan senki nem lépett ki a Nemzetközi Beruházási Bankból

2022. április 8., péntek 19:44

Az IIB-vel eddig egyik tagállam sem vette fel a kapcsolatot a bankból való kilépéssel kapcsolatban – közölte a Nemzetközi Beruházási Bank. Korábban kilenc ország is úgy nyilatkozott, hogy kilép.

A Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) kilenc tagja közül március elején négy bejelentette, hogy Ukrajna megtámadása miatt kilép, mivel a legnagyobb részesedése továbbra is Oroszországnak van a pénzintézetben.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank azonban a Menedzsment Fórum megkeresésére arról tájékoztatott, hogy „az IIB-vel ez idáig egyik tagállam sem vette fel a kapcsolatot a bankból való kilépéssel kapcsolatban”.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a befektetési bankban az oroszok kisebbségben vannak, és ettől függetlenül meg szeretnék tartani Budapesten az intézményt.

Március elején Csehország, Románia, Szlovákia és Bulgária jelentette be kilépési szándékát a Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei közül.

Korábban az Index beszámolt arról is, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank adósbesorolásait a Fitch leminősítette. A bank a hosszú távú beruházási hiteleinek besorolását A minősítéssel, a kilátásokat stabilról negatívra változtatta. A Fitch Ratings pedig A-ról BBB-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re.

Később a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet vonta vissza a bank hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítését.

(Borítókép: A Nemzetközi Beruházási Bank székháza. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)

Rovatok