Index Vakbarát Hírportál

A németek a gázkrízis ellenére egyik atomerőművük leállítására készülnek

2022. április 11., hétfő 16:00

Az E.On vezérigazgatója a németországi atomerőművük bővítését és élettartamának meghosszabbítását is kizártnak tartja, pedig Európa legnagyobb gazdasága az energiatermelés arányainak megváltoztatására és az orosz szénhidrogénektől való függetlenedésre készül. A vezérigazgató szerint Németországban az atomenergiának a közelgő gázválság ellenére sincs jövője, hiszen sem a jogszabályokban, sem az általános vélekedésben nem számít változásra.

Az E.On Németország legnagyobb energetikai vállalata, Németország három megmaradt atomerőművéből egyet üzemeltet, amely München közelében található. Az Isar 2 atomerőművet a tervek szerint év végén fogják leállítani. A németek ugyanis a 2011-ben bekövetkezett japán, fukusimai katasztrófa után döntöttek úgy, hogy az atomerőműveik fokozatos leállítása mellett nagyobb teret adnak a megújuló energiák terjedésének – írta a Financial Times.

Az Ukrajna ellen februárban indult orosz invázió hatására kezdetben úgy tűnt, hogy a németek változtatnak eddigi álláspontjukon: a zöld gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy ideológiai okokra hivatkozva nem akadályozza meg az atomerőművek hosszabb ideig tartó működését.

Azonban ezt a forgatókönyvet hamar elvetették, és Birnbaum szerint az erről szóló döntést az E.On is örömmel fogadta. Az Isar 2 ugyan az idei év után is működőképes maradhatna, de ez nem változtatna azon a tényen, hogy

gázkrízisben vagyunk, és az a csekély különbözet, melyet a villamos energia területén nyerhetünk, nem nagyon változtat ezen a helyzeten. Erről komoly megbeszélést folytattunk a kormánnyal, és végül kompromisszumos döntés született, melyet meg is értünk

– tette hozzá.

A német kormány az alternatív energiaforrások favorizálásával az orosz energiától való függőségét szeretné csökkenteni. Habeck a közelmúltban Katarral a földgáz szállításáról szóló, míg az Egyesült Arab Emírségekkel hidrogénről szóló megállapodást írt alá.

Németország az előző héten léptette érvénybe annak a krízistervnek az első lépését, amely gázhiány esetén korlátozhatja a nagyvállalatok gázellátását is. Azonban az E.On az energiát a nagykereskedelmi piacon vásárolja, ezért orosz szolgáltatókkal nincs közvetlen szerződése. A vállalat csatlakozott azokhoz a német vállalatokhoz, amelyek az orosz gázimport fenntartása mellett foglaltak állást, hiszen jelenleg Németország éves gázfogyasztásának több mint felét orosz importból oldják meg.

Az orosz gázimport elleni lépés megzavarná az ellátási láncokat, és olyan mértékben meggátolná a gazdasági tevékenységet, ami gazdaságilag lényegesen nagyobb problémát okozhatna, mint a koronavírus – mondta Birnbaum.

A nagyvállalatokra, például a BASF vegyipari óriásra gyakorolt hatás veszélyes lenne a többi vállalatra, ezáltal pedig a német gazdaságra is. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az E.On németországi ügyfelei eddig tömegesen nem kifogásolták a magasabb energiaárakat.

(Borítókép: Az Isar 2 atomerőmű Németországban 2022. március 3-án. Fotó: Armin Weigel / picture alliance / Getty Images)

Rovatok