Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a magyar távközlési gigász

2022. április 12., kedd 13:26

A 4iG újabb tőkeemelést hajtott végre az Antenna Hungáriában, mellyel a tőkepiaci társaság 76,78 százalékra növelte részesedését a távközlési cégcsoportban. A 132 milliárd forint értékű tranzakciót két albán távközlési vállalat, az ALBtelecom és a One Telecommunications többségi tulajdonrészének apportjával hajtották végre. Az ügylet cégbírósági bejegyzésével lezárultak a nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport létrehozására irányuló főbb stratégiai lépések, melynek eredményeként a hazai és nemzetközi távközlési piacon is jelentős infrastruktúrával és szolgáltatási portfólióval rendelkező vállalatcsoport jött létre.

A 4iG Nyrt. az ALBtelecom 80,27 százalékos és a One Telecommunications 99,8 százalékos közvetett részesedéseit apportálta az Antenna Hungáriába, ezzel 132 milliárd forint értékben emel tőkét a vállalatban – tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A tranzakció eredményeként

a 4iG 76,78, míg a magyar állam 23,22 százalékos részesedéssel rendelkezik az Antenna Hungária Zrt.-ben.

A 4iG Nyrt. tavaly augusztusban állapodott meg a magyar állammal egy nemzeti távközlési vállalatcsoport létrehozásában, amely a tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának és az Antenna Hungária egyesítésével valósul meg. A felek célja a tranzakcióval egy olyan cégcsoport létrehozása volt, amely méretének, hatékonyságának és infrastruktúrájának köszönhetően versenyképes szolgáltatásokat nyújthat a hazai és a régiós telekommunikációs piacokon – olvasható a 4iG közleményében.

A megállapodásnak megfelelően a 4iG április elejéig teljes távközlési portfólióját az Antenna Hungáriába apportálta. A két lépésben megvalósított, összesen 534 milliárd forint értékű tőkeemeléssel az Antenna Hungária olyan telekommunikációs vállalatoknak lett a tulajdonosa, mint

A tranzakciósorozattal Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja jött létre, amely a régióban és a Nyugat-Balkánon is jelentős szolgáltatási portfólióval rendelkezik, a vezetékes hang- és internet-, a televíziós műsorszolgáltatás, valamint a mobilszolgáltatások piacán.

Az elmúlt egy évben megvalósított tranzakciókkal végbement az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. informatikai rendszerintegrátor vállalatból széles körű, távközlési és informatikai szolgáltatásokat nyújtó, nemzetközi infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött

– idézi a közlemény Jászai Gellértet, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatóját. „Az elkövetkező időszakban a vállalataink közötti együttműködésekre és szinergiák kihasználására törekszünk, illetve a cégcsoport piaci súlyának növelése érdekében tovább vizsgáljuk akvizíciós lehetőségeinket is. Már 2022-ben egységes márkanév alatt és új stratégiával szeretnénk megjelenni távközlési szolgáltatásainkkal a B2C szegmensben, nemcsak itthon, hanem a nyugat-balkáni régióban is” – közölte Jászai Gellért.

A magyar állam és a 4iG között 2021 augusztusában létrejött megállapodás értelmében a 4iG-nek további tőkeemelésre van lehetősége, amellyel legfeljebb 80 százalékos részesedést szerezhet az Antenna Hungáriában.

Rovatok