Index Vakbarát Hírportál

Messze Budapest a legolcsóbb az EU-ban

2022. április 13., szerda 10:05 | aznap frissítve

Budapest a földgázt nézve a legolcsóbb, míg a villamos energiát tekintve második legolcsóbb uniós főváros volt márciusban.

A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából. 

Márciusban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók – írja közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be.

A MEKH márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

A MEKH közleményéből az is kiderül, hogy márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak: 

Amszterdamban a januári 30,06 eurócent/kWh-ról 53,27 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 77,2 százalékos növekedés, de például Madridban 19,9 százalékos lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak,

míg Prágában 5,2 százalékos, Varsóban pedig 1,2 százalékos volt a drágulás mértéke.

Sehol sem olcsóbb a gáz

Márciusában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,81 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Hazánkban az előző hónaphoz képest történt csekély árváltozást az EUR/HUF árfolyam változása okozta. Ezzel szemben

a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga márciusban 11,64 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak.

A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára – írja a MEKH.

A hivatal hozzáteszi, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Rovatok