Index Vakbarát Hírportál

Súlyos iPhone-hiány fenyegeti a világot

2022. április 14., csütörtök 09:38

A trendi kütyü egyik legnagyobb gyártója a sanghaji lezárások miatt leállította működését.

A Pegatron technológiai vállalat közölte, hogy ideiglenesen felfüggesztette a termelést két kínai gyárában – írta meg a BBC

Több beszállítót is érint a probléma

A Pegatron egy tőzsdei bejelentésben közölte, hogy leállította működését sanghaji és a közeli Kunshanban lévő gyáraiban „a helyi kormányzat koronavírussal kapcsolatos követelményeinek megfelelően”.

A vállalat közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal

a gyártás mielőbbi újraindításának érdekében.

A Nikkei japán lap szerint az Apple MacBookokat gyártó Quanta és az iPadeket gyártó Compal Electronics is szüneteltette tevékenységét kínai városokban.

A Pegatron a BBC megkeresésére nem közölt további részleteket. Az Apple, a Quanta és a Compal sem reagált az értesülésekre.

Eddig már 3 millió iPhone-nal kevesebbet tudtak csak legyártani 

Dan Ives, a Wedbush Securities befektetési cég elemzője elmondta, hogy a leállások várhatóan hatással lesznek a termelésre.

Becslése szerint ebben a hónapban eddig 3 millió iPhone gyártását érintette a probléma,

és ha ez így folytatódik, akkor még több fog következni.

Ives azt is elmondta a BBC-nek, hogy 2 millió iPad és 1 millió MacBook gyártása is érintett lehet.

A Pegatron bezárásai benzint öntenek a tomboló tűzre, amely az Apple- és az iPhone-ökoszisztéma többi részének ellátási láncát jelenti. Ez felerősíti az iPhone-ok ellátási láncának problémáit

− mondta el a szakértő.

A tajvani gyárakban is gondok vannak 

Egy másik tajvani vállalat, a Foxconn, amely szintén iPhone-okat szerel össze az Apple számára, a múlt hónapban leállította működését sencseni gyárában.

A termelést más gyártási helyszínekre helyezte át, miközben a sencseni üzemet újraindította, és a dolgozók zárt rendszerben dolgoztak, ami azt jelentette, hogy a személyzet az üzemben lakik és dolgozik.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Rovatok