Index Vakbarát Hírportál

Szinte mindenki beavatkozik az energiaárakba

2022. április 17., vasárnap 19:26

A négy legnagyobb uniós ország több mint 80 milliárd euró (több mint 30 ezer milliárd forint) értékű intézkedést jelentett be, így próbálják megvédeni a fogyasztókat és a vállalkozásokat az orosz invázió miatt megugró energiaáraktól. Minden európai uniós tagállam a saját gazdasági módszereivel próbálja megvédeni a fogyasztóit.

Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország az energiaárak emelkedésére reagálva adócsökkentési terveket jelentett be, illetve további kedvezményeket is finanszíroznak. Így igyekeznek megóvni a gazdaságukat a költségek növekedésétől és a további inflációtól.

Az ellenvélemények szerint a kormányok részéről az energiaárakba való beavatkozás súlyosbíthatja a problémákat. Szerintük ezzel részben támogatják a háztartásokat és a vállalkozásokat abban, hogy ne csökkentsék az áram- és üzemanyag-fogyasztásukat. Ráadásul a Financial Times elemzése szerint tovább nehezítik az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való leválást is.

Ez szörnyű makrogazdasági lépés, pont azt akarjuk, hogy az ármechanizmus kifejtse a hatását

– mondta Rüdiger Bachmann, a Notre-Dame Egyetem közgazdászprofesszora.

A Bruegel szaklap korábban megállapította, hogy 17 ország csökkentette az energiára kivetett adókat vagy vámokat. További 10 ország szabályozta a kiskereskedelmi árakat, valamint három tagállam a nagykereskedelmi energiaárakat korlátozza – bizonyos esetekben egyszerre a kettőbe is beavatkoznak.

A francia kormány ennél is tovább ment, és felső határt is szabott a háztartási energiaárakra.

Az EDF – francia állami tulajdonú energiaipari csoport – becslése szerint ez a döntés 10 milliárd euróval (több mint 3700 milliárd forinttal) csökkenti a bevételeket, ha azzal a követelménnyel kombinálnák, hogy az atomenergiát is a nagykereskedelmi árak alatt kell értékesíteni.

Franciaország a múlt hónapban jelentette be, hogy négy hónapon át literenként 0,15 eurós üzemanyagár-kedvezményt fog nyújtani. Németországban a háztartások megsegítésére három hónapos üzemanyagár-csökkentést jelentettek be – ez 16 milliárd euróba kerül a német költségvetésnek. A tervek szerint a benzin ára literenként 0,30 euróval, a gázolajé pedig 0,14 euróval fog csökkeni, és

Berlin továbbra is ellenáll az orosz energiaimport uniós embargójának.

Több német gazdasági intézet arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges embargó komoly recessziót okozna az országnak. Szerintük ez jövőre 2,2 százalékos termeléscsökkenést és több mint 400 ezer munkahely megszűnését eredményezné.

Olaszország februárban közölte, hogy mintegy 6 milliárd eurót fog elkülöníteni arra, hogy az energiaszámlákra kivetett illetéket csökkenteni tudja – már eddig is mintegy 10 milliárd eurót költöttek a fogyasztói energiaköltségek csökkentésére.

Spanyolország az ukrajnai konfliktus következményei miatt egy 16 milliárd eurós (több mint 6000 milliárd forintos) „sokkterv” részeként csökkenteni tervezi az üzemanyagárakat. Portugáliával közösen egy új programon dolgoznak a gázárak árplafonjának megállapítására – ezzel is megpróbálják enyhíteni a múlt hónapban kezdődött, nem hivatalos közlekedési sztrájkot. 

Egyes vélemények szerint az energia támogatása őrültség: Klaus Adam, a Mannheimi Egyetem közgazdászprofesszora úgy véli, inkább a háztartásokat kéne támogatni. Szerinte nem lenne szabad ösztönözni az energiafogyasztást, és

a legjobb megoldásnak azt látja, ha mindenki maga döntené el, hogy a magasabb gázárakat fizeti, vagy takarékoskodik az energiával.

Egyes közgazdászok szerint az ilyen intézkedések azt fogják előidézni, hogy a kereslet magas szinten marad. Ennek az lesz a következménye, hogy nem lesz hajlandóság az orosz energiaimporttól való függés csökkentésére. E gazdasági szakértői csoportok szerint az orosz importtól való elfordulás egyik kulcseleme lehet a háztartások alacsonyabb energiaigénye.

A háztartások gázfogyasztása jelentős megtakarítási lehetőségeket kínál, például a fűtés terén

– mondta Katharina Utermöhl, az Allianz vezető közgazdásza.

Brüsszel nemrégiben megállapodott az orosz szénbehozatal idén augusztustól történő betiltásáról, és jelenleg az olajimportra vonatkozó hasonló embargóról tárgyal, miközben azon dolgozik, hogy a következő évben kétharmadával csökkentse a Moszkvából származó gázimportot.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Orosz földgázvezetékek Németországban 2022. március 29-én. Fotó: Patrick Pleul / picture alliance via Getty Images)

Rovatok