Index Vakbarát Hírportál

A hideg miatt nem látogatják az unokák, ingyenes fűtést követel a nagymama

2022. április 17., vasárnap 08:14

Egy nyugdíjas, akinek a lakása túl hideg ahhoz, hogy az unokái meglátogassák, víruskampányt indított, hogy a megélhetési válságra válaszul mindenki számára ingyenessé tegyék az energiát.

A 72 éves Diane Skidmore úgy nyilatkozott, hogy „teljesen feldühítették” a Konzervatív Párt miniszterei, akik nem tudnak megoldást találni az energiaszegénységben élők megsegítésére − ezért maga is előállt egy megoldással, írta meg a Metro

A nagymama azt szeretné, ha Nagy-Britanniában minden háztartás ingyenesen jutna hozzá olyan alapvető dolgokhoz, mint a fűtés, a főzés és a világítás, amit szerinte adókból lehetne finanszírozni.

Az „energiát mindenkinek” címen futó petícióját a Change.org-on már közel 350 ezren írták alá, ezzel az egyik legnépszerűbb az oldalon.

Skidmore, aki a Fuel Poverty Action nevű kampánycsoport nevében indította el a petíciót, az ingyenes energiával kapcsolatos elképzelését a feltétel nélküli alapjövedelemhez hasonlította – egy radikális rendszerhez, amelyben mindenki meghatározott összegű pénzt kap a kormánytól, függetlenül a vagyonától.

Ez a modell – amelyet jelenleg Walesben kísérleti jelleggel a szociális ellátásból kikerülők esetében alkalmaznak – világszerte felkeltette a politikai döntéshozók érdeklődését, mivel a szegénység csökkentésére, valamint a munkahelyi elégedettség és az életszínvonal növelésére kínál megoldást.

Diane Skidmore szerint az, hogy mindenki ingyen kap egy kis mennyiségű energiát, környezetvédelmi előnyökkel is járhat, mivel az emberek tudatosan törekednének arra, hogy korlátozzák a fogyasztásukat.

A nyugdíjas egészségügyi dolgozó már húsz éve kampányol az energiaszerénység ellen. 

Rovatok