Index Vakbarát Hírportál

Németországban rekordot döntött az ipari termelői árak növekedése

2022. április 20., szerda 10:15

Elsősorban az energiaárak miatt a vártnál is jobban, rekordütemben, 30,9 százalékkal emelkedtek márciusban az ipari termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán kiadott jelentése szerint. Magyarországon is egyre nagyobb az ipari termelői árak növekedése, februárban már 22,4 százalékos volt, márciusi adat még nem áll rendelkezésünkre.

Az ipar termelői árai az idén márciusban átlagosan 30,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, ezzel a legmagasabb éves növekedést érték el a felmérés 1949-es kezdete óta. Februárban 25,9 százalékos, januárban pedig 25 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az elemzők márciusra a termelői árak 28,2 százalékos éves emelkedését várták.

A fenti adatokat a márciusi magyar adattal még nem tudjuk összehasonlítani, a legújabb adatunk februári, így azzal vetjük össze. Itthon az ipari termelői árak 2022 februárjában átlagosan 22,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A németeknél az előző hónaphoz képest márciusban a termelői árak 4,9 százalékkal emelkedtek. A februári 1,4 százalékos havi áremelkedés után az elemzők 2,6 százalékos áremelkedést vártak márciusra. Azt is lehet látni, hogy a márciusi adatok már tükrözik az ukrajnai háború első hatásait.

A termelői árak márciusi emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az energiaárak 83,3 százalékos éves emelkedése járult hozzá, az előző hónaphoz viszonyítva 10,4 százalékos volt a növekedés. Az energiaárak emelkedésén belül pedig a legnagyobb mértékben a földgáz ára emelkedett, egy év alatt 144,8 százalékkal. Energiaárak nélkül a termelői árak 14 százalékkal emelkedtek éves és 2,3 százalékkal havi összevetésben.

Az alapanyagárak márciusban 23,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt és 3,5 százalékkal az előző havihoz képest. Az előző évhez képest a legnagyobb hatással az alapanyagárak emelkedésére a fémek ára volt 39,7 százalékos növekedéssel. A nyersvas, az acél és a vasötvözetek ára 55 százalékkal emelkedett, míg a színesfémek és félkész termékeik 30,3 százalékkal kerültek többe. A megmunkálatlan alumínium ára 57,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és 9,1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Egy év alatt különösen nagyot, 87,2 százalékot emelkedett a műtrágyák és nitrogénvegyületek termelői ára. A februárihoz képest az árak 13,1 százalékkal emelkedtek. Az állati takarmányok 45,7 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve, és 19 százalékkal februárhoz képest.

A nem tartós fogyasztási cikkek ára 2022 márciusában 9,6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly márciusban, 2,9 százalékkal magasabb, mint februárban. Az élelmiszerek 12,2 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Különösen erőteljesen, 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak. A vaj 56 százalékkal került többe, mint egy éve. A marhahús 31,1 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, és 5,4 százalékkal drágult februárhoz képest, a kávé ára 20,5 százalékkal nőtt. A sertéshús ára 25,3 százalékkal magasabb volt, mint februárban, 12 százalékkal magasabb, mint 2021 márciusában.

(Borítókép: Fabian Bimmer / Reuters)

Rovatok