Index Vakbarát Hírportál

Stratégiai átalakításba kezd a 4iG

2022. április 20., szerda 13:06

A 4iG távközlési portfóliójának és az Antenna Hungária egyesítésével lezárult az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. informatikai rendszerintegrátor vállalatból nemzetközi infokommunikációs vállalatcsoporttá alakult. A 4iG Nyrt. igazgatósága megkezdi távközlési vállalatainak integrációját, amelynek célja a csoporton belüli együttműködések kiaknázása, az üzleti működés összehangolása, a szinergiák kihasználása és a társaságok konszolidációja.

A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport megkezdi távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását annak érdekében, hogy a társaságok jövőbeli integrációjával hatékonyabban használják ki a csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, illetve az üzleti működés területein jelentkező szinergiákat. A 4iG igazgatóságának stratégiai célja, hogy a számos iparági kompetenciát egyesítő cégcsoport a B2B és B2C szolgáltatási szegmenseiben működő vállalatait konszolidálja, valamint egységes szervezeti és irányítási struktúrával rendelkező vállalatcsoportot alakítson ki, amely egységes márkanév alatt, piaci súlyának megfelelő hatékonysággal képes fellépni a magyarországi és a nemzetközi piacokon.

A stratégia végrehajtásának eredményeként egységes szervezeti és irányítási struktúrával rendelkező vállalatcsoport jön létre. A célok elérése érdekében

a 4iG igazgatósága átalakítja távközlési holdingvállalata, az Antenna Hungária Zrt., továbbá a DIGI csoport irányítását, új felső vezetők érkeznek a társaságok élére.

A távközlési vállalatcsoport irányításában szétválik az elnöki és a vezérigazgatói pozíció, az Antenna Hungária igazgatóságának elnöke Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója, operatív vezetője pedig Király István lesz.

Vezetői változások 

A 4iG igazgatósága távközlési portfóliójának irányítását Király Istvánra bízza, aki a hazai távközlési piac egyik legnagyobb vezetői tapasztalattal és mély iparági szakismerettel rendelkező menedzsere, az elmúlt három évtizedben a Pannon GSM, a Magyar Telekom és a T-Systems, valamint a Vodafone magyarországi felső vezetői pozícióit töltötte be. Master of Business Administration (MBA) vezetői képzését az Oxford Brookes Universityn végezte. Egyedülálló iparági tudást és integrációs gyakorlatot szerzett pályafutása során.

Négy, a magyar ICT-piacon lezajlott, nagy léptékű fúzió levezénylésében és az azokat követő integrációban is kiemelt szerepet játszott. A szakember vezérigazgatóként július 1-jétől veszi át az Antenna Hungária Zrt. irányítását, április 19-étől pedig ideiglenesen a DIGI Csoport ügyvezető igazgatója lesz. A szakembertől a 4iG igazgatósága a távközlési csoport globális stratégiájának és üzleti folyamatainak kialakítását, illetve a távközlési vállalatcsoport hatékony működtetését várja.

Az Antenna Hungária átalakításában és szolgáltatásainak fejlesztésében 2018 óta jelentős szerepet betöltő Sárecz Zsolt leköszön a társaság éléről, a 4iG Nyrt. elnöki tanácsadójaként azonban továbbra is támogatja a távközlési csoport fejlődését. A július 1-ig tartó átmeneti időszakban az Antenna Hungária irányítását Linczényi Aladin, a 4iG Nyrt. igazgatósági tagja veszi át, munkáját pedig vezérigazgató-helyettesként a DIGI Csoporttól visszatérő Papp-Gerlei Gyöngyvér támogatja.

További kinevezések

A DIGI technológiai igazgatói pozíciójára Dévényi Istvánt május 1-jétől nevezték ki. A szakember több mint 30 éves vezetői múlttal rendelkezik, szakmai tapasztalatait a Magyar Telekom Csoport vállalatainál szerezte.

A DIGI új pénzügyi és beszerzési igazgatója, Gurbán Sándor korábban nemzetközi tanácsadó cégeknél (Ernst&Young, BDO, Sofidel, EY) építette karrierjét. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem számvitel szakán végezte, okleveles könyvelő, a Guernsey Society of Chartered and Certified Accountants tagja.

A DIGI Magyarország értékesítési és marketingigazgatója Éberling Judit lesz. 25 éves marketing- és értékesítési, valamint több mint 20 éves vezetői tapasztalatát a magyar ICT-piac meghatározó szereplőinél (Alcatel, Invitel, Telenor, Magyar Telekom, Vodafone) szerezte.

A DIGI új HR- és logisztikai igazgatója, Baltay Kristóf pedig a telekommunikáció mellett a járműipar, a pénzügy és energetika terén szerzett több évtizedes nemzetközi tapasztalatot. Az Avaya, a General Electric, az Erste AG, a Lear Corp., a Develor és a ChatBoss szakirányú vezetőjeként Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is dolgozott.

(Borítókép:  Róka László / MTI )

Rovatok