Index Vakbarát Hírportál

JP Morgan: Brüsszel olajembargója akár 70 százalékkal is felviheti az árakat

2022. április 21., csütörtök 07:20

Az Oroszország elleni szankciók egyre bővülő listájára hamarosan felkerülhet az orosz olaj importjának betiltása, vagyis az olajembargó az EU-ban. Erre vonatkozóan már az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen intézkedésen.

Ha egy teljes és azonnali embargót hirdetne meg az EU, akkor a JP Morgan szerint elképzelhető, hogy 185 dollárt is megüthet a Brent árfolyama, vagyis a mostani szintekről egy több mint 70 százalékos emelkedésre lehet kilátás – írja a Portfolió.

A Reuters arról írt tegnap, hogy az Európai Unió a hétvégi franciaországi választások után teljes embargót készül elrendelni az orosz olajra. Az olajembargót azért csak a franciaországi választások bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között, hogy a gázárakra gyakorolt hatás ne segítse a jobboldali populista jelöltet, Marine Le Pent.

Mi történne, ha az EU teljes embargós szankciókat hozna?

Az Európai Bizottság által hozott azonnali embargóintézkedés súlyos hatással lenne a globális olajpiacra, és rövid távon jelentős felfelé irányuló árkockázatokkal járna. 

A teljes és azonnali embargó rövid távon valószínűleg jobban sújtaná az európai fogyasztókat, mint az orosz termelőket, és hordónként 185 dollárra emelné a Brent  nyersolaj árát. 

Jelenleg a Brent árfolyama 108 dolláron áll, ez tehát több mint 70 százalékos drágulást jelentene. Ha azonban Európa lassabban hajtja végre az embargót – hasonlóan az orosz szén importjának európai tilalmához, ahol négy hónapos leállási időszak van érvényben –, az árak valószínűleg nem emelkednének sokkal magasabbra a jelenleginél. Oroszországnak több ideje lenne arra, hogy olajszállítmányait a barátságosabb országok felé irányítsa.

Az EU kevésbé drasztikus alternatívákat is fontolgat, ilyen lenne a különadók és az orosz olaj európai importjára vonatkozó árkorlátok bevezetése.

Ez egy politikailag elfogadható középutat jelenthet, amely lehetővé teszi az EU számára az erődemonstrációt, miközben fenntartja az orosz energiaellátást.

(Borítókép: David McNew / Getty Images)

Rovatok