Index Vakbarát Hírportál

Üzemanyagárstop: még mindig csőd szélén áll a kis benzinkutak 80 százaléka

2022. április 24., vasárnap 17:42

Bár nemrég némi segítséget kaptak az államtól, a kis benzinkutak 80 százaléka még így is a csőd szélén áll – mondta Egri Gábor, az árstop után létrejött Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV híradójának.

Drámai a helyzete a kisbenzinkutaknak, tehát csőd szélén van a vállalkozások 80 százaléka. A támogatás, amit most három hónapra kaptunk, az tulajdonképpen arra elég, hogy lélegeztetőgépen legyenek ezek a cégek

– fogalmazott Egri Gábor.

A Független Benzinkutak Szövetsége korábban három javaslattal fordult a kormányhoz, ezekre még nem kaptak érdemi választ. A javaslatcsomag része volt a szociális alapú tankolás, a nagy- és kiskereskedelmi ár közötti árrés csökkentése, valamint ha május 15-e után is érvényben marad a kormányzati árstop, arra az esetre a literenkénti húsz forintos állami támogatás növelését is kérték.

Arról, hogy a maximált üzemanyagárak meddig maradnak, egyelőre nem sokat lehet tudni. Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter a legutóbbi kormányinfón mindössze annyit mondott, hogy az árstopokról később döntenek majd.

Raskó György agrárközgazdász az ATV híradójának azt mondta: szerinte a kormány néhány napon belül döntést hozhat arról, hogy mi lesz az üzemanyag- és az élelmiszerárak maximálásával.

Azt gondolom, hogy nem törlik el. Lesz új ármegállapítás. Egy új, magasabb szinten történő árbefagyasztás ezekre a termékekre, és aztán valószínűleg ez további három hónapra érvényben marad majd

– fejtette ki véleményét.

Nemrég azt is megírtuk, hogy ha nem lenne az árstop, akkor mennyit kellene fizetni Magyarországon az üzemanyagért. 

Az ATV birtokába jutott információk szerint nagyjából az élelmiszeráraknál is hasonló drágulás lenne: egy üzenetváltásban ugyanis egy üzlet tulajdonosát arról tájékoztatta a beszállítója, hogy fogytán van az étolaj és a cukor, és ha a lekötésük elfogy, akkor azután az étolajhoz már csak bruttó 1200, a cukorhoz pedig bruttó 440 forintért juthatnak hozzá tőlük.

Rovatok