Index Vakbarát Hírportál

Őszig helyreállhat a globális szállítmányozás, de a világgazdaságnak ez fájni fog

2022. április 26., kedd 14:52

A világkereskedelem egyik legnagyobb szállítmányozási vállalata, a dán Maersk kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022 második felében a konténerszállítás visszazökkenhet a normál kerékvágásba, annak ellenére, hogy a szolgáltatás egész évben csak emelt díjak mellett lesz elérhető. Elemzők szerint a világgazdaság számára ez negatív előjel.

Az előző negyedévekben az óceáni szállítmányozási ágazat rekordnyereséget érhetett el, mivel növekedett a konténerek iránti kereslet, miközben a kevesebb szabad konténer, valamint az oroszok ukrajnai invázióját követően Európa nagyobbik részén alkalmazott légtérzár a szállítási díjak emelkedését okozta. A Maersk egész évre szóló előrejelzése az Alphaliner szerint a világgazdaság számára negatív előjelnek tekinthető.

Számoltak a bevétellel

A konténeres cég frissen kiadott előrejelzése szerint az előző években 2 és 4 százalék közötti növekedés volt megfigyelhető a konténerek iránti keresletben, a vállalat szerint idén a kereslet a tavalyihoz képest valahol az 1 százalék csökkenés és az 1 százalék növekedés között alakulhat – számolt be a Reuters.

A dán vállalathoz hasonlóan a svájci Kühne + Nagel logisztikai csoport szerint is csökkent a szabad konténerek mennyisége az első negyedévben.

A Maersk felfelé módosította a 2022-es üzleti év várható eredményének előrejelzését: az adózás, a kamatok és az értékcsökkenési leírás előtti eredmény, azaz EBITDA várakozásuk szerint körülbelül 30 milliárd dollár lesz. Ehhez képest a vállalat korábban ettől az évtől 24 milliárd dolláros eredményt várt, az elemzői konszenzus pedig 28,7 milliárd dolláros értéket feltételez.

A vállalat arra számít, hogy az óceáni szállítmányozás 2022 harmadik negyedévében normalizálódik. A Maersk részvényei a mai tőzsdenyitáskor 8,3 százalékkal emelkedtek, azonban a januári csúcshoz képest az árfolyam körülbelül 20 százalékot esett.

Kivételes piaci helyzet

A Maersk az üzleti éve első három hónapjában 19,3 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 300 millió dollárral magasabb az elemzők által várt 19 milliárd dollárnál. Az EBITDA 9,2 milliárd dollár lett, ami 800 millió dollárral haladta meg a 8,4 milliárd dolláros várakozást.

A szép vállalati eredmény a konténeres fuvardíjaknak volt köszönhető, melyek az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 71 százalékkal emelkedtek.

Az erős eredmény annak is köszönhető, hogy az óceáni szállítmányozás továbbra is kivételes piaci helyzetben van

– tette közzé a Maersk. A dán vállalat május 4-én teszi közzé az idei első negyedévről szóló végleges eredménybeszámolóját.

(Borítókép: A Maersk szállító cég konténerei felhalmozva a kínai konténerkikötőben 2022. március 12-én. Fotó:  Marc Fernandes / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok