Index Vakbarát Hírportál

Európa kész rubelben fizetni az orosz gázért, de nem örökké

2022. április 26., kedd 14:29

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa kilátásba helyezte, hogy 2027 végére nullára kell csökkenteni az orosz gáz- és olajfüggőséget Európában. Jelenleg minden elszámolás, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kérte, rubelben történik.

Az európai országokba történő gázszállítás Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletének megfelelően történik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Emlékeztetett, hogy az ilyen szerződésekben az elszámolásokat rubelben írja elő.

Az Orosz Föderáció elnökének van egy rendelete, megvan a szükséges határozat, amelyet a gázszolgáltató, a Gazprom hajt végre. A gázvásárlókkal minden kapcsolatfelvétel a Gazpromon keresztül történik

– mondta a Kreml képviselője arra a kérdésre, hogy Moszkva egyetért-e az európai partnerek feltételeivel az ilyen tranzakciók részleteivel kapcsolatban.

A szankciók megsértése nélkül fizetne az EU

Korábban az Európai Bizottság (EB) levelet küldött az uniós országoknak, amelyben kifejtette, hogy az uniós cégek bizonyos feltételek mellett rubelben fizethetnek majd az orosz gázért, anélkül hogy megsértenék a Moszkva elleni szankciókat. Az ügynökség tisztázza, hogy a gáz rubelben történő fizetésének egyik lehetséges módja, hogy a gázt fogadó társaságok dollárban vagy euróban számlát nyitnak egy orosz bankban, az ország ezután fizet a banknál, amely rubelre konvertálja át a pénzt. Ezt pedig továbbítják a cégnek.

Alig két hete Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is ezt a lehetőséget mondta, Magyarország is ilyen módon fizet majd az orosz gázért. A tájékoztatás szerint ezt az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony a brüsszeli szankciók megsértése nélkül teszi lehetővé a gáz rubelben való fizetését.

Szijjártó Péter elmondása szerint a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az állam két számlát hoz létre a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. A magyar kormány euróban fizet a banknak, a bank konvertálja az eurót rubelre, amelyet továbbítanak a Gazpromexportnak.

2027-re teljesen független lenne az orosz energiától Európa

Az Európai Unió célja, hogy 2022 végére kétharmadára, 2027 végére pedig nullára csökkentse az orosz olajtól és gáztól való függőségét. Erről Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa beszélt az olasz Il Messaggerónak.

A különböző szankciócsomagok kidolgozása valószínűleg az energiát is magában foglalja majd. Először is az orosz olajtól és gáztól való függést kétharmadára csökkenteni ez év végéig, hogy 2027-re nullára csökkenjen. A második cél egy olyan stratégia kidolgozása, amely lassítja az éghajlatváltozást

– mondta, hozzátéve, hogy „az orosz energiától való függés csökkentésének módja a megújuló források révén érhető el”. Az európai biztos ugyanakkor megerősítette, hogy valószínűleg nem fog bekövetkezni a korábban jósolt négyszázalékos gazdasági növekedés.

„Túl korai megmondani, hogy ez a lassulás stagnáláshoz vezet-e, mivel 2021 második felétől vannak olyan pozitív változások, mint a nagyon alacsony munkanélküliség és a nagyon magas megtakarítások” – magyarázta Gentiloni. Véleménye szerint „a stagnálás veszélye nagyban függ az ukrajnai konfliktus időtartamától is”. 

Rovatok