Index Vakbarát Hírportál

Rekordmértékű volt az albérletek iránti kereslet márciusban

2022. április 27., szerda 11:26

Márciusban országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt az emelkedés; a drágulásban szerepet játszott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt – tájékoztatta az ingatlan.com szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet. A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, illetve a lakáshitelkamatok emelkedése is.

A KSH–ingatlan.com országos lakbérindexe újabb csúcsot ért el, a 2015-ös szinthez képest csaknem 53 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

Az elemzés szerint áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak.

Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület, 250 ezer forintos összeggel. Az I., a II. és a XII. kerület tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacán április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok havonta.

Egyelőre nem tudni, mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. Az emelkedő lakáshitelkamatok miatt középtávon növekedhet azok száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint a mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatók.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok