Index Vakbarát Hírportál

1600 munkavállalójától válik meg a Tungsram

2022. április 27., szerda 15:57

A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti mind az öt gyárban. A vállalat szerint elkerülhetetlenné vált a technológiai váltás, megszüntetik a hagyományos lámpagyártást.

Azt követően, hogy áprilisban az Indexnek adott interjúban Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy egy azonnali kormányzati segítség lehetővé tenné egy tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka további működését, sikeres transzformációját, a vállalat ma bejelentette, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja.

közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti mind az öt gyárban. 

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – közölték.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa”.

Még nem tudni pontos számokat

Pontos számokat, hogy melyik telephelyen hány embert építenek le, nem mondott a vezetőség – erről már Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke beszélt a Népszavának. „A cégnél nagyjából 3100-an dolgoznak, vagyis a munkavállalók több mint fele beleesik a csoportos leépítésbe. Ez az, amit az év végéig tudunk, hogy mit hoz a jövő esztendő, nem tudni" – mondta. A lap úgy tudja, hogy a dolgozókat szerda délután fél kettőkor, online tájékoztatta Jörg Bauer vezérigazgató a döntésről. 

(Borítókép: Dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok