Index Vakbarát Hírportál

Drágább lesz irodaházat vagy szállodát építeni a háború miatt

2022. április 28., csütörtök 15:55

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérést végzett a kereskedelmi bankok között arról, hogy végrehajtottak-e már szigorításokat idén az üzleti célú ingatlanberuházások finanszírozásában. Kiderült, hogy a bankok 36 százaléka keményített, és ágazati források szerint a többiek is erre készülnek.

Információik szerint a bankok mintegy negyvenszázalékos előbérleti arányt várnak el egy-egy irodaprojektnél, és hasonló arányt a saját tőkénél − közölte Nagy Tamás, a jegybank pénzügyi elemzések igazgatóságának vezetője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kereskedelmi ingatlanpiaci jelentésének csütörtöki ismertetésekor a Privátbankárral

Arra nem utalt, hogy ez mekkora eltérés a válság előtti szintekhez képest, de a lap fejlesztőktől szerzett értesülései szerint legalább tízszázalékos a növekedés, vagyis jóval több bérlőt kell leszerződtetni a beruházás indulása előtt, és ennyivel kevesebb lesz a projekt értékéhez képest a hitel aránya.

Az MNB mostani jelentésében több okot is megjelölt ezek mögött. Hihetetlenül megnőttek az építőanyagárak, már érzékelhető az orosz–ukrán háború hatása az építőiparban, ami áruhiányt is előrevetít. Ezenkívül több száz ezer négyzetméternyi irodaterület érkezik hamarosan a piacra, miközben a kereslet visszaesett.

Nagy Tamás szerint szükség lesz hotelprojektekre a következő években is, de a turizmus és a vendéglátás rendkívül sérülékeny, nagy sebeket okoz neki a háború és az infláció is, így összességében a hotelfejlesztések további lassulása várható. Idén összesen 2500 új szállodai szoba átadása valószínű, ebből mintegy 1500 Budapesten.

Rovatok