Index Vakbarát Hírportál

Rekordra gyorsult az euróövezeti infláció, de még elmarad a magyartól

2022. április 29., péntek 12:56

Új rekordra gyorsult az euróövezetben az infláció, áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról – derül ki az Eurostat pénteki előzetes adataiból. Magyarországon áprilisra kilenc százalék vagy afeletti inflációt várnak.

A gyors áremelkedés mögött két tényező áll: az ellátási láncok zavarai továbbra is fennállnak, valamint az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megemelkedett nyersanyagárak. Főként az energiaköltségek lőttek ki.

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az EKB kétszázalékos célját. Az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett áprilisban az Eurostat előzetes adatai szerint.

Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek esetében, 6,4 százalékkal áprilisban az 5,0 százalékos márciusi után. A nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt 2,7 százalék után.

Az energiaárak éves növekedése lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt, áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben. Az energia nélkül számítva az infláció áprilisban 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról. Az energia, az élelmiszer és az élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex 3,5 százalékra emelkedett áprilisban az előző havi 2,9 százalékról.

Magyarországon a fogyasztói árak 2022 márciusában átlagosan 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Utoljára 2007 júniusában volt ilyen magas az infláció. Matolcsy György jegybankelnök a keddi kamatdöntés után azt mondta, hogy áprilisban az infláció várhatóan tovább emelkedik majd, és meghaladja a kilenc százalékot.

Rovatok