Index Vakbarát Hírportál

Újabb nyugdíjemelésre lehet szükség az infláció miatt

2022. április 30., szombat 05:48

Nagy valószínűséggel egy harmadik nyugdíjemelésre is szükség lesz idén az infláció miatt – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az év elején, januárban egy alkalommal már 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat az infláció követése végett. Az is biztos már, hogy idén júliusban is lesz egy hasonló célú emelés, ennek részletei már meg is jelentek a kormány egyik rendeletében.

Ebből kiderült, hogy júliustól 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. „Ez reálisan tükrözi azt az inflációs nyomást, amelynek meg kell felelnie a nyugdíjemelésnek” – mondta most Farkas András, a nyugdijguru.hu vezetője elemzője az RTL-nek.

Hozzátette: az átlagnyugdíj ma Magyarországon 161 ezer forint, ez 167 ezer forintra nő majd. De a jelek szerint az áremelkedés nem áll meg a mostani szinten,

ezért még egy harmadik nyugdíjemelésre is szükség lehet.

„Mivel nagyon valószínű, hogy az infláció – a jelenlegi tényezők alapján –,  9 százalék fölé fog menni összességében, akkor ez nem elegendő  – mondta Karsai Gábor, a GKi Gazdaságkutató Zrt vezérigazgató-helyettese, aki szerint  idén novemberben kerülhet sor az újabb emelésre. 

Az idén az állam eddig összesen 354 milliárd forintot költött erre a célra. A júliusi emelés azt is jelenti, hogy a nyugdíjak valamelyest közelebb araszoltak az átlagbérekhez.

Rovatok