Index Vakbarát Hírportál

Támogatás nélkül akár 500 benzinkút is bezárhat júniusban

2022. április 30., szombat 06:53

Hárompontos javaslatot tett a kormánynak a Független Benzinkutak Szövetsége a jelenlegi helyzet kezelésére. Egri Gábor, a szervezet elnöke úgy látja: amennyiben nem történik valamilyen változás, akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével.

A benzinkutas szövetség vezetője az Inforádiónak ismertette a három javaslatot:

  1. Szociális alapon kell a támogatást kialakítani, tehát aki meg tudja fizetni a piaci árát az üzemanyagnak, az fizesse meg, aki meg nem és a politika úgy dönt, azt támogatni kell.
  2. A Mol-nagykerár és -kiskerár között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak operációját és a működését.
  3. A 20 forintos támogatást emeljék fel 40 forintra, mert 10 forintot elvisz az önmagában, hogy a finomítói telephelyről odaszállítsák az üzemanyagot a benzinkútra, ha nagyobb távolságról van szó, a 20 forintból maradó 10 forint pedig a villanyszámlára elég.

„Hogy a béreket, az amortizációt elszámolja, hogy a robbanás- és tűzveszélyes benzinkúti értékesítési pontnak a OMH-hitelesítésétől kezdve műszaki-biztonsági feladatait ellássa, azt mind nem fedezi a 20 forint” – tette hozzá Egri Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi vállalkozásban működő benzinkutak a tartalékaikból, illetve az ingatlanukra felvett jelzálogból fedezik a 3 és fél millió autós kedvező mobilitását.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint mindez igazságtalan és etikátlan társadalompolitikailag.

Tőzsdén jegyzett árucikk árát fixálni nem lehet, ez közgazdasági nonszensz, ezt úgy lehet fenntartani, hogy a veszteséget elszenvedőket kompenzálják, támogatják. Mindemellett ugye a magyar állam ezermilliárdot vesz be jövedéki adós áfából évente, a magyar finomító pedig meghétszerezte a finomítási nyereséget márciusban februárhoz képest. A kis családi benzinkutak viszik el ennek az egésznek a költségét

– fejtette ki Egri Gábor, aki szerint támogatás híján június elsejével bezárnak ezek a benzinkutak.

Az elnök arról is beszélt, hogy nagy a felzúdulás a szövetségük által átlátott 500-600 benzinkútnál. A szervezetnél ugyanakkor még megvárják, hogy pontosan mi jelenik majd meg a Magyar Közlönyben, így a közgyűlés összehívásáról, illetve a további teendőkről annak függvényében döntenek.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: nem tartja kivitelezhetőnek a Független Benzinkutak Szövetségének javaslatait. Egyúttal arról is beszélt, hogy nincs lehetőség arra, hogy megduplázzák a kis benzinkutaknak adott 20 forintos kompenzációt.

Július 1-ig marad a benzinárstop

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány július 1-ig meghosszabbította a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot.

A csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint a kis benzinkutaknak járó támogatás eddigi határideje is módosult: május vége helyett ugyanis június végéig jár a kis benzinkutaknak a támogatás a literenkénti 480 forintos üzemanyagár-sapka miatt. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-étől. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok