Index Vakbarát Hírportál

Szépen lassan kiütik az amerikai tőzsdéket

2022. május 2., hétfő 11:34

A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama áprilisban az elmúlt több mint egy évtized legnagyobb havi emelkedését könyvelhette el. A háttérben a magasabb amerikai kamatlábakra vonatkozó növekvő várakozások állnak, amelyek tovább erősítették a tőzsdei befektetők aggodalmát.

A kötvényhozamok, amelyek akkor emelkednek, amikor a kötvények árfolyama csökken, az év eleje óta emelkednek, és a lassulásnak kevés jele van. Az infláció makacsul magas maradt, és az elemzők felfelé módosították az előrejelzéseket arra vonatkozóan, hogy a Federal Reserve milyen agresszívan fog fellépni annak megfékezése érdekében. Jerome Powell, a központi bank elnöke jelentős, 50 bázispontos emelést ígért, ami nagy tőkekivonást okozott a tőzsdéken.

A világ egyik legaktívabban kereskedett kötvényének, a 10 éves kötvénynek a hozama pénteken 2,885 százalékon állapodott meg, szemben a március végi 2,324 százalékkal. Ez 2009 decembere óta a legnagyobb havi emelkedést jelentette, és az év első három hónapjában tapasztalt, már-már történelmi mértékű visszaesést követte, amikor a kötvényindexek az 1980-as évek eleje óta a legrosszabb negyedéves hozamot produkálták – írja a WSJ.

A hozamok kulcsfontosságú elemei annak, hogy a befektetők hogyan értékelik a vállalatok tervezett nyereségét. Az emelkedésük idén a részvénypiacot is sújtotta, és hozzájárult ahhoz, hogy az S&P 500 áprilisban 2008 októbere óta a legsúlyosabb havi veszteséget szenvedte el. A 2022-es 13,3 százalékos veszteséggel az index 1939 óta nem kezdte ilyen rosszul az évet.

A tartós infláció – amely az Egyesült Államokban 1980-as évek óta a legmagasabb szinten ragadt – azt sugalmazta a befektetőknek, hogy a Federal Reserve a januári előrejelzésnél sokkal gyorsabban fogja leépíteni a gazdaság monetáris támogatását. Ez megemelte az államkötvények hozamát, amely nagyrészt az inflációval és a Fed politikájával kapcsolatos várakozásokat tükrözi.

Ezen a héten – ahogy azt említettük – a Fed várhatóan 0,5 százalékponttal emeli a rövid távú célkamatlábat, és a befektetők az év későbbi szakaszában további ilyen emelésekre számítanak. A központi bank ülésén valószínűleg frissítésre kerül sor a mérlegben lévő kötvényállomány csökkentésére vonatkozó terveiről is, ami a pénzügyi feltételek szigorításának egy másik eszköze. 

A kincstári hozamok az egész gazdaságban fontosak, mivel a hitelfelvételi költségek alsó határát határozzák meg. Ahogy a hozamok emelkedtek idén, úgy emelkedtek az emberek által az új jelzáloghitelek és a hitelkártya-adósságok után fizetett kamatok is. Az emelkedő hozamok a vállalatok magasabb adósságköltségeit is jelentik.

Az olyan vállalatok részvényei, amelyek legerősebb hozamai messze a jövőben jelennek meg, szintén szenvednek, mivel a magasabb kincstári hozamok csökkentik a jövőbeli nyereségek hosszú várakozásának vonzerejét. Néhány vállalat, amelyet az elemzők ebbe a kategóriába sorolnak, például a növényi alapú húspótló élelmiszereket gyártó Beyond Meat és Richard Branson űrturisztikai cége, a Virgin Galactic idén 43 százalékkal, illetve 44 százalékkal esett a piacokon.

(Borítókép:  Illustration by Valera Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Rovatok