Index Vakbarát Hírportál

Az orosz olaj történelmi adottság, nem politikai választás

2022. május 2., hétfő 14:32

Az Európai Unió Bizottsága az év végéig javasolja, hogy az orosz olajat fokozatosan vonják ki a tagállamok a térség gazdaságából. Ennek az az oka, hogy szinte konszenzus van arról, hogy az energiaexportból származó bevételek döntő szerepet játszanak Moszkva ukrajnai inváziójának finanszírozásában. Szinte biztos, hogy a héten az Európai Bizottság a Moszkva elleni új szankciócsomag részeként az orosz kőolajimport fokozatos megszüntetését fogja javasolni.

Az uniós országok szinte a háború kirobbanását követően azonnal elkezdték mérlegelni, miként lehetne Vlagyimir Putyin nyersanyagexportját célba venni, a szénnel kapcsolatos szankciókról már korábban megállapodtak. Feltehetően Brüsszelben a héten végleges döntés születhet a kérdésről, és az is vélelmezhető, hogy az EU nem fog azonnali, teljes körű tilalmat bevezetni orosz olajimportra.

Az Európai Bizottság ehelyett azt fogja javasolni, hogy az év végéig fokozatosan szüntessék meg az orosz olajimportot – közölték uniós diplomaták a Polticóval. A fokozatos eltávolodásnak az a célja, hogy közösségünk gazdasági nagyhatalma, Németország gazdasága ne padlózzon azonnal. Ráadásul a fokozatos leválás nem okozna akkora zavarokat a nemzetközi piacon. A lap diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy

a Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára,

tekintettel arra, hogy nekünk és északi szomszédunknak sokkal nagyobb az energiafüggőségünk, mint nyugati szövetségeseinknek. Folyamatosan felröppenő pletykák szerint az elmúlt hetekben Magyarország az egyik legnagyobb akadálya az orosz energiaszektorral szembeni teljes körű uniós szankcióknak.

Felmentést kaphat Magyarország is az olajembargó szankciója alól

Az Európai Bizottság Magyarországot és Szlovákiát is felmentheti a most előkészítés alatt álló orosz olajembargó alól, figyelembe véve, hogy a két ország mennyire függ az orosz energiától – mondta hétfőn két uniós illetékes a Reutersnek.

Az Orbán-kormány folyamatosan és egyértelműen hangsúlyozza: a nyersanyagembargóval kapcsolatos problémák gazdasági természetűek, nem politikai jellegűek. A tagágállamok értelemszerűen eltérően állnak ehhez a problémához. Ennek az okai a történelemben, nem a politikában keresendők. Minden tagállamot máshogy érintene egy teljes embargó. Nagy vonalakban elmondható, hogy minél keletebbre van egy ország, ha nincs tengeri kikötője, annál inkább kitett energetika szempontjából Moszkvának.

Ez egy történelmi adottság, és nem politikai választás

– az teljesen más kérdés, mit lehetett volna eddig tenni azért, hogy energetikai szektorunk diverzifikálódjon.

Berlin már korábban jelezte, hogy feltételek mellett, de kész megfontolni az orosz olajfogyasztás csökkentését, a gázimportról viszont nem tud lemondani. A bizottság valószínűleg kedden tesz javaslatot a következő szankciócsomagra, amely várhatóan tartalmazni fogja az orosz olaj kivezetését. Ezt követően az intézkedéseket szerdán vitatják meg, de még csak nagyköveti szinten.

(Borítókép: Olajtárolók Oroszországban 2022. március 5-én. Fotó: Igor Grussak / picture alliance via Getty Images)

Rovatok