Index Vakbarát Hírportál

Tízből hat diák technikumba jelentkezik

2022. május 3., kedd 15:43

A középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikum mellett döntöttek 2022-ben is. A jelentkezési adatok alapján a felvételizők több mint 42 százaléka választotta a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményt – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A közlemény szerint a technikumokból a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kerülnek ki a fiatalok, akik így hozzájárulnak a vállalkozások jobb teljesítményéhez, hatékonyabb működéséhez.

A képzések eredményes megújításának legfontosabb jele, hogy az általános iskolát elvégző tíz diákból ma már hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A tartalmában megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek.

A szakképzésbe újonnan belépők havonta 8–16 ezer forintos általános ösztöndíjat kapnak.

Akinek duális formában, vállalati együttműködésben folytatódik a képzése, annál ezt közel százezer forintos munkabér váltja fel. Fontos újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek. Az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot, miután döntő többségben jó vizsgaeredményt értek el.

A szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeret megszerezhető a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik – áll a közleményben.

Rovatok