Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A brüsszeli olajembargó nem támogatható

2022. május 4., szerda 15:31

Az eddigi hírek szerint az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolta kedden, az EU ennek megfelelően hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Magyarország 2023-ig felmentést kaphat az olajszankciók alól. Szijjártó Péter határozott nyilatkozatban reagált erre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta: az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is – ahogy arról korábban mi is beszámoltunk.

A Reuters tudósítása alapján azóta újabb részletek derültek ki az Európai Unió oroszországi kőolaj ellátásának fokozatos megszüntetésére irányuló terveiről.

A HIVATKOZOTT UNIÓS FORRÁS SZERINT MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA 2023 VÉGÉIG FOLYTATHATJA A KŐOLAJ VÁSÁRLÁSÁT A MEGLÉVŐ SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN.

Szijjártó Péter szerint ez így nem támogatható

A magyar külügyminiszter Üzbegisztánból, egy repülőtérről jelentkezett be Facebook-oldalán. Nyilatkozatában egyértelművé tette:

ez a brüsszeli szankciós csomag felelősen nem támogatható, így ezt felelősen megszavazni nem fogják. 

A külügyminiszter a 6. szankciós csomagról elmondta, hogy „ez számos újabb korlátozást tartalmaz orosz és belorusz állampolgárokkal és cégekkel szemben”. A tárcavezető szerint ezekkel az intézkedésekkel egyet tudnak érteni, de a hatékonyságát vitatják. Viszont a szankciós csomag azon részével, amely „rendelkezne az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítás betiltásáról”, nem tudnak egyetérteni.

Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon és lábakon áll. Viszont ezt a biztos energiaellátást – Magyarország energiaellátásának biztonságát – ez a szankciós csomag teljes mértékben lerombolná. Ugyanis ezen brüsszeli szankciós csomag nyomán Magyarország a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, ez a fizikai, földrajzi infrastrukturális valóság

– fogalmazott Szijjártó Péter, majd kitért arra, hogy Magyarország csak Oroszországból tud jelenleg a gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat vásárolni. Szerinte ezt vezetéken tudjuk megtenni, és „Magyarországon technológiai szempontból orosz kőolaj feldolgozására van lehetőség”.

Ezért tehát ebben a formában ez a brüsszeli szankciós csomag felelősen nem támogatható, ezt felelősen megszavazni nem tudjuk

– mondta a külügyminiszter.

Rovatok