Index Vakbarát Hírportál

A piaci szintnél 30 százalékkal többet fizettünk a gázért az oroszoknak februárban

2022. május 4., szerda 08:44

Februárban is a két hónappal korábbi tőzsdei árat fizette a magyar állam az orosz gázért – állítja a KSH adatai alapján a Népszava. A számítások alapján az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is emelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava arról ír, hogy februárban is a két hónappal korábbi tőzsdei árat fizette a magyar állam az orosz gázért. A lap szerint februárban egyazon időszak piaci szintjénél 30 százalékkal többet fizetett a magyar állam a gázért.

Mint írják, az adatok szerint a lakossági gáz beszerzésével foglalkozó MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért. Az ismert adatok szerint két hónappal korábban az Európában irányadó holland gáztőzsde átlagára 1175 dollár volt.

A lap számításai szerint az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is fejelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet.

Szeptemberben a magyar állam újabb hosszú távú megállapodást írt alá az orosz Gazprom vállalattal. A szerződésbe foglaltaknak megfelelően október elsejétől indult meg a gázszállítás Magyarország felé.

Jelenleg a magyar földgázszükséglet több mint 80 százalékát az orosz állami óriáscég, a Gazprom biztosítja. 2020 júniusában Szijjártó Péter bejelentette, hogy egy évre 4,2 milliárd köbméternyi gázt vesz. A külügyminiszter akkor kifejtette a konkrét magyar érdeket: egy háromszor ötéves megállapodást tervezett kötni, amelyből az ötéves periódusok végén akár ki is ugorhat Magyarország.

Új szankciók Moszkva ellen

Az orosz–ukrán háború miatt Oroszországgal szemben az Európai Unió újabb orosz szankciókon dolgozik, amelyek ezúttal a moszkvai olajipart és az orosz bankokat, valamint a dezinformációért felelős személyeket veszik célba.

A hatodik szankciós csomagon dolgozunk, amelynek célja, hogy még több bankot felszámoljunk a SWIFT nemzetközi bankrendszerről, listázzuk a dezinformációs szereplőket, és megoldjuk az olajimport kérdését

– mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy Twitter-üzenetben. Majd hozzátette: a bizottság javaslatait az unió 27 tagállama elé terjesztik jóváhagyásra. Ez a szankciós csomag a hatodik, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Rovatok