Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy milliárdos adócsalásban közreműködő férfit

2022. május 5., csütörtök 09:58

A letartóztatását indítványozta az ügyészség annak a férfinak, aki a gyanú szerint csaknem egymilliárd forintos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezet tagjaként, majd a nyomozás során Ugandába szökött – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a férfit bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy bűnszervezetnek, amely 2017-től cégeket vásárolt vagy alapított tipikusan szerény egzisztenciájú – gyakran szerb állampolgárságú – strómanok közreműködésével. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tagjai rendelkeztek, 2-5 százalék jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át.

A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek elkerülték az általános forgalmi adó megfizetését a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala után. A most elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a fiktív számlákat befogadó – zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő – cégek között.

A bűnszervezet 2018 decemberétől 2019 májusáig 982 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanúsított a nyomozás idején megszökött, 2019 októberében Ugandába távozott. A férfit az ellene kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a holland hatóságok fogták el és nemzetközi együttműködés keretében átadták a magyar hatóságoknak – mondta el a csoportvezető ügyész.

Rovatok