Index Vakbarát Hírportál

Újabb uniós ország kér felmentést az olajembargó alól

2022. május 5., csütörtök 18:42

Csütörtökön Bulgária is jelezte, hogy más európai uniós tagországokhoz hasonlóan ideiglenesen felmentést kér az Európai Bizottság javaslata alapján az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól.

Alekszandr Nikolov energiaügyi miniszter a délkelet-európai energiaügyi miniszterek, valamint ukrán és azerbajdzsáni hivatali partnereik tanácskozását követően beszélt a szankció alóli ideiglenes felmentésről, hozzátéve: a kérést a jövő héten fogják előterjeszteni.

Románia, Görögország, Törökország, Észak-Macedónia, Szerbia, Ukrajna, Bulgária és Azerbajdzsán képviselői a február 24-én Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán ültek össze megvitatni együttműködésüket az energiabiztonság, valamint az energiaellátás diverzifikálása terén. Célkitűzéseik között szerepel egy regionális munkacsoport létrehozása az uniós energiabeszerzések támogatására.

Bulgáriát máris jelentősen sújtják a háború energiaellátási következményei. Az orosz Gazprom április végén leállította a gázszállítást az országnak, mivel a Bulgargaz cég a megállapított határidőn belül nem fizetett rubelben, ahogyan azt Moszkva követelte.

„Látjuk, miként használják az energiaipart fegyverként”  mondta akkor Kiril Petkov bolgár miniszterelnök.

Mint azt az Index megírta, Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi.

A magyar miniszterelnök szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Az Ursula von der Leyennek címzett levélben a magyar kormányfő úgy fogalmazott:

a Bizottságnak nem szabad olyan helyzetet teremtenie, amelyben a szankciók Magyarországnak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak.

Korábban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC Hard Talk című műsorában 3-4 évre becsülte a legrövidebb időszakot, amely szükséges az orosz energiafüggőség felszámolásához. A Reuters uniós forrásra hivatkozva azt írta: Magyarország és Szlovákia a Bizottság javaslata szerint 2023-ig mentesülne az embargós kötelezettség alól.

(Borítókép: Gázvezeték a görög–bolgár határon. Fotó: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok