Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor mindenkit a Karmelitába hívott az olajembargó miatt

2022. május 5., csütörtök 15:46

Iparági egyeztetést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délutánra a Karmelita kolostorba, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója miatt.

A magyar kormány képviselői az uniós tervezet nyilvánosságra hozatala óta többször leszögezték, hogy a jelenlegi formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Hozzátette: Brüsszel betiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől. Hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt lerombolná, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

A csütörtöki tanácskozáson

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, valamint Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke

vett részt a Karmelita kolostorban.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [j5] beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán a Karmelita kolostorban 2022. május 5-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok