Index Vakbarát Hírportál

Kokain lep el mindent Európában

2022. május 6., péntek 16:17

Európa egyre inkább a kokain előállításának és a világ ellátásának gócpontjává válik, amellett hogy egyre jelentősebb a fogyasztási piac is – közölték pénteken az uniós ügynökségek, és a növekvő metamfetaminiparra is figyelmeztettek. A mexikói kartellekhez járnak tanulmányútra az európai droggyártók.

A kannabisz után a kokain a legtöbbet fogyasztott kábítószer Európában, több millió felhasználóval és 2020-ban mintegy 10,5 milliárd eurós (közel 4025 milliárd forintos) forgalommal – derül ki az Europol és az uniós kábítószer-ellenes ügynökség (EMCDDA) közös jelentéséből.

Az európai piac növekszik, amit a dél-amerikai termelés növekedése, valamint a nyers drog feldolgozására szolgáló kapacitások bővülése hajt Európában. A jelentés szerint a piac még tovább nőhet, mivel új típusú, füstölhető kokaintermékeket fejlesztenek ki. Ha a kokain önmagában nem lenne elég veszélyes, ez utóbbiak fogyasztása még súlyosabb egészségügyi kockázatokkal jár. 

„A termelés most már Európán belül is nagyobb mértékben folyik, ami a régió nemzetközi kokainkereskedelemben betöltött szerepének megváltozását jelzi” – áll a jelentésben a Reuters szerint.

Az uniós ügynökségek által összegyűjtött adatok alapján úgy tűnik, Belgium az iparág európai központja. Az uniós országban foglalták le a legtöbb kokaint 2020-ban – az utolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok –, összesen hetven tonnát. Főként az antwerpeni kikötőben csíptek fülön drogszállítmányokat, a második a lefoglalások tekintetében Hollandia, ahol 49 tonnányi kokainra csaptak le a hatóságok. Antwerpen felértékelődését a drogpiacon jól mutatja, hogy legutóbb épp két hete számoltak be egy rekord-kábítószerfogásról a hatóságok.

A jelentés szerint Belgium már Hollandia és Spanyolország mellett a kokainpaszta feldolgozásában is vezető szerepet tölt be; bizonyítékként a kokain előállításához szükséges nagy mennyiségű kémiai prekurzorok lefoglalására és a feldolgozó létesítményekről szóló információkra hivatkoznak. A Dél-Amerikából Európába importált kokaint egyre gyakrabban exportálják tovább a világ más részeire. Főként a Közel-Keletre és Ázsiába szállítanak a kontinensen feldolgozott kábítószert.

A jelentés szerint a metamfetamin európai piaca szintén növekszik, de továbbra is sokkal kisebb, mint a kokainé, és megjegyezte, hogy nehéz megbecsülni a pontos méretét. A szintetikus stimulánsdrogot hagyományosan főként a Cseh Köztársaságban állították elő, és leginkább Kelet-Európában fogyasztották, de az új adatok szerint Nyugat-Európában is nő a kereslet, különösen Belgiumban.

„Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a Belgiumban és Hollandiában található termelőlétesítmények, ahol a metamfetamin lényegesen nagyobb mennyiségben állítható elő” – áll a jelentésben. Európa a metamfetamin egyik vezető gyártója világszerte, az itteni gyártók mostanában egyre inkább együttműködnek mexikói bűnözői csoportokkal a gyártási folyamatok finomítása érdekében.

(Borítókép: Christian Charisius / picture alliance / Getty Images)

Rovatok