Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot

2022. május 8., vasárnap 17:59

Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra – erről írt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán vasárnap.

Szijjártó Péter bejegyzését úgy folytatta: ma ismét telefonon beszélt Shahid Abdullával, az ENSZ Közgyűlésének elnökével, akivel gyakran egyeztetnek az ukrajnai háborúról. A magyar külügyminiszter arra kérte az elnököt, hogy az ENSZ továbbra is vesse latba minden tekintélyét a tűzszünet és a béketeremtés érdekében, hiszen „nekünk, magyaroknak a minél előbbi béke az érdekünk”.

Beszéltünk az újabb brüsszeli szankciós csomagról is. Shahid jól tudja, hogy mi eddig az összes szankciós csomagot megszavaztuk, de ez a legújabb lerombolná az eddig biztos lábakon álló magyar energiaellátási biztonságot. Mindaddig, amíg nincsen megoldás a brüsszeli javaslat által előidézett problémára, addig mi ezt a csomagot nem fogjuk megszavazni

– írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szombat délután arról posztolt, hogy a magyar kormány álláspontja nem változott: Magyarország jelenleg biztos, stabil energiaellátását a szankciós csomag atombombaként lerombolná, ezzel ugyanis a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. „A brüsszeli csomag 700 forintos benzint és 800 forintos gázolajat jelentene Magyarországon. Ezért ebben a formában ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem támogatjuk. Nem engedjük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – fogalmazott a külügyminiszter szombati bejegyzésében.

Bloomberg: Magyarország akadályozza az olajembargót

A Bloomberg belső forrásokra hivatkozva vasárnapi cikkében arról ír: Magyarország újfent megakadályozta az Európai Unió olajembargós terveit – a tagállamok vasárnapi tárgyalása megegyezés nélkül ért véget. 

Az „ultimátum” alapja, hogy Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének május 4-ei bejelentése alapján az Európai Unió teljes behozatali tilalmat rendel el, maximum hat hónapon belül megszünteti a kőolajimportot Oroszországból. A tilalom érvényes minden orosz tengeri és csővezetéken szállított olajra, nyersolajra és a finomítottra is egyaránt. 

Vlagyimir Dzsabarov orosz tisztségviselő az orosz állami médiának nyilatkozva úgy fogalmazott az embargóról, hogy az európai vezetők „egy kicsit megőrültek” – erről itt írtunk bővebben.

A kormány hivatalos válasza

Orbán Viktor csütörtök délután az Európai Bizottság elnökének levelet küldött, amelyben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi. A magyar miniszterelnök szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok