Index Vakbarát Hírportál

Nincs lehetőség most csatlakozni naperőművek építéséhez

2022. május 10., kedd 10:28

Jelenleg nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás – derül ki az elosztóhálózat-üzemeltetők és az átviteli rendszerirányító közléséből.

A hálózati engedélyesek 2022. május 2-án ismertették a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitások nagyságát, pontosabban annak hiányát, mivel közlésük szerint jelenleg az aktuális szabad erőművi csatlakozási kapacitás értéke 0 megavoltamper (MVA).

Az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 MVA-ban állapította meg a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét (korlátját) – olvasható a MAVIR honlapján ismertetett tájékoztatóból.

A Portfolio elemzéséből kiderül, hogy a már befogadott csatlakozási igényeken túl újabb csatlakozási igény egyedi eljárás keretében, valamint az időjárásfüggő erőművek esetén a jogszabályi előírások szerinti úgynevezett mentességi feltételek vállalása esetén fogadható be.

Miután Magyarországon évek óta szinte csak fotovoltaikus erőművek épülnek, az új fejlemények elsősorban a naperőmű-beruházókat érintik.

A naperőműprojektek folyamatosan javuló megtérülése drasztikusan megnövelte a hálózati csatlakozási kapacitások keresletét. Miközben a kapacitások elosztására alkalmazott érkezési sorrend alapú eljárásrend alkalmatlanná vált a helyzet kezelésére – derül ki a Portfolio elemzéséből.

A MAVIR és az elosztó társaságok az elmúlt években 20 GW-ot meghaladó mértékű új naperőművi csatlakozási kapacitásigényt hagytak jóvá, melyek jelentős része spekulatív jellegű volt. Az új, közzétételi csatlakozási eljárásrend javít a kapacitásallokációs rendszer transzparenciáján és csökkenti a spekulatív foglalásokat. Ugyanakkor a nagyszámú piacképes projekt által generált kapacitáskereslet és a hálózatfejlesztés hosszú időigénye miatt hosszú távon is fennmarad a szűkösség a hálózat egyes pontjain, ami tartósan fékezheti a hazai dekarbonizációs folyamatot – áll a Zéró Karbon Központ (ZKK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös napenergia-fóruma alapján készült dokumentumból.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 3000 MW ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel. A napenergia-termelés növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy a beépített napelemek összkapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt, és a háztartási méretű naperőművek további terjedésére lehet számítani, így a meglévő 1000 MW 1-2 éven belül megduplázódhat. Ez azt jelenti, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben – a már működő 3000 MW megújuló termelésen túl – 

TOVÁBBI LEGALÁBB 5000 MW MEGÚJULÓ CSATLAKOZÁSI IGÉNYT TARTANAK NYILVÁN A HÁLÓZATI ENGEDÉLYESEK.

A hálózati engedélyesek mostani állásfoglalása szerint a jelenlegi 0 hálózati csatlakozási kapacitás nem jelenti a zöldenergia-termelés fejlesztésének leállítását, a jelenleg érvényes Nemzeti Energiastratégia napenergiát hasznosító erőművekkel kapcsolatos, 2030-ra kitűzött célszámai (6000 MW beépített kapacitás) a tervezett határidőnél korábban, 3-5 éven belül megvalósulhatnak.

(Borítókép: Az ösküi napelempark az ünnepélyes átadás napján, 2021. október 12-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok