Index Vakbarát Hírportál

Csődvédelmet kér a Tungsram

2022. május 11., szerda 17:24

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény biztosította jogával élve szerdán inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira – írja az Indexhez eljuttatott közleményében a Tungsram. Ez azt jelenti, hogy minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással az Eximbank rendelkezne. A Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit.

A Tungsram továbbra is legfontosabb prioritásként kezeli munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését, ezért a vállalat szerdán egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért. A cég közleménye szerint mindezt azért tette, hogy

a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját.

Erről a kényszerű lépésről szerdán a törvényi előírások szerint a dolgozókat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és bankokat is tájékoztatta.

„A vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál” – idézi a Tungsram közleménye Jörg Bauer elnök-vezérigazgatót. Közölte azt is, hogy

a csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy megpróbálják a sikeres túlélését biztosítani.

„Nem terveztük ezt a lépést, de lehetőséget ad nekünk” – tette hozzá Jörg Bauer.

Tungsram: Ez nem a cég végét jelenti

A csődvédelem célja az újjászervezés, illetve az, hogy a Tungsram Operations Kft. a hitelezőivel megegyezzen. Az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra történő benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot kap a tartozásaira (fizetési moratórium). Fontos, hogy a fizetési moratórium többek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra (távolléti díj), végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra és más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt fizetni kell. Fontos, hogy a vállalat termelési, szolgáltatási, globális kereskedelmi tevékenységei az eljárás alatt folytatódnak.

A közlemény arra is kitér, hogy a vállalat Reorganizációs Szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a reorganizációra és a hitelezőkkel történő megegyezésre. Arra törekszenek, hogy a csődvédelem kezdetétől számított kilencven napon belül megegyezzenek a hitelezőikkel.

„Ahhoz, hogy sikeresen végződjék az eljárás, elengedhetetlen, hogy dolgozóink, vevőink, beszállítóink és partnereink bizalma töretlen maradjon a Tungsram iránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha ez a bizalom, ez a hit megvan, akkor sikeres lehet az eljárás” – közölte Jörg Bauer.

A Tungsram egy történelmi, magyar márka, amely az innováción alapuló, jövőorientált megújulás útján jár, amelyet együtt, összefogva meg tudunk őrizni!

A globális piacokon a csődvédelem egyáltalán nem jelenti a cég végét, meglehetősen gyakran használt eljárás a fizetésképtelenségi problémák orvoslására. Magyarországon a közfelfogás más, itt a csőd szón sokan a megszűnést értik, pedig éppen az ellenkezőjéről van szó: a társaság megmentésének szándékáról. Hasonló csődeljáráson ment keresztül 2020-ban a Ssangyong koreai autógyártó, amelyért mára egy angol cég jelentkezett be tulajdonosként. Légitársaságoknál is gyakori, legutóbb a Norwegian készített ilyen tervet. A koronavírus-válság sok ilyen eljárást hozott. Magyarországon híres példa a Bónusz Brigád, amelyet szintén a Covid-járvány hozott nehéz helyzetbe 2020-ban, de csődvédelem alatt megállapodott partnereivel, és a mai napig működik – zárul a társaság közleménye.

(Borítókép: Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok