Index Vakbarát Hírportál

A lengyel olajvállalat kész átvenni az egész régió olajellátását

2022. május 11., szerda 10:54

A keleti szállítások betiltása esetén kész átvenni a közép- és kelet-európai régió nyersolajellátását a PKN Orlen lengyel állami energiaipari óriáscég. Azt nem tudni, hogy az ajánlat szerepet játszik-e az olajellátást érintő uniós stratégiában, az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanakkor a régiós együttműködés lehet a kulcs az ellenállás feloldásában.

Amennyiben betiltják a keleti szállításokat, úgy az Orlen nemcsak Lengyelország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa stabil nyersolajellátását is fenn fogja tartani – közölte még múlt szerdán a PKN Orlen állami energiaipari óriásvállalat a PAP lengyel hírügynökséggel.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta azt a szankciós tervét, amely az olajembargóra vonatkozik.

A Népszava arról ír: nem tudni, hogy szerepet játszik-e az uniós stratégiában a lengyel Orlen ajánlata a térség olajellátásáról. Ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői budapesti látogatását követően a közösségi oldalán azt írta:

az embargóval szembeni magyar ellenállás feloldását régiós együttműködés segítheti.

Az Orlen közlése szerint minden forgatókönyvre felkészült, hozzátéve, hogy több globális olajtermelővel is kapcsolatba lépett vagy szorosabbra fűzte viszonyát az elmúlt négy évben, ráadásul mintegy száz különböző típusú nyersolajat importált és vett feldolgozásba.

Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója szintén múlt szerdán a Business Insider Polska hírportálnak úgy nyilatkozott: az olajellátás folyamatosságát főképp a Saudi Aramcóval januárban aláírt szerződének köszönhetően képesek biztosítani, amely a szállítások napi 400 ezer hordóra (évi 200 millió tonnára) történő növelését irányozza elő.

A Népszava több kérdést is feltett az Orlennek, többek között a magyar kormánynak és a Molnak megküldött esetleges ajánlatról, infrastrukturális beruházásokról és az uniós tárgyalásokról, azonban ezekre a lap nem kapott választ.

Szijjártó Péter elmondta, milyen javaslatot támogat Magyarország

Lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ha Magyarország elfogadná az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagját – jelentette ki Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető újságírók előtt elmondta, hogy az Európai Bizottság bevezetni tervezett újabb szankciós javaslatcsomagja veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy hazánk energiaellátása biztos lábakon áll, ami kiszámítható, és egyben az ország működőképességét is biztosítja. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Bizottság javaslata épp ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged.

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget. Ezért Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt az uniós bizottság által létrehozott problémát

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a szankciók elfogadásával komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Bartek Sadowski / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok