Index Vakbarát Hírportál

Már nem az Apple a világ leggazdagabb vállalata

2022. május 12., csütörtök 20:21

Az Apple már nem a világ legjövedelmezőbb vállalata, mivel a 2,43 trillió dolláros szaúdi olajóriás Aramco háttérbe szorította, miután a techóriás részvényei öt százalékkal zuhantak, és az üzemanyagárak megugrottak.

A Saudi Aramco szerdán letaszította az Apple-t a világ legértékesebb vállalatai éléről, mivel az emelkedő olajárak megemelték a részvényeket, miközben a technológiai óriás részvényei tovább zuhantak.

A Szaúd-arábiai nemzeti kőolaj- és földgázipari vállalatot, amelyet a világ legnagyobb olajtermelő vállalataként tartanak számon, a részvényeinek piaczáráskori árfolyama alapján alig kevesebb mint 2,43 billió dollárra értékelték, amely az elmúlt hónapban közel öt százalékkal emelkedett – írja a Daily Mail.

Nagy a kereslet, mégis zuhantak az Apple részvényei

Az Apple részvényei öt százalékot zuhantak, az elmúlt hónapban több mint 13 százalékot süllyedt az árfolyamuk, és a vállalatot 2,37 billió dollárra értékelték. A részvényárfolyam süllyedése annak ellenére következett be, hogy az Apple a vártnál több nyereségről számolt be az idei első három hónapról az erős fogyasztói kereslet közepette.

A techóriás arra figyelmeztetett: a Covid–19 miatti kínai lezárások és a folyamatos problémák az ellátásban 4-8 milliárd dollárral rontották a júniusi negyedéves eredményt, miközben a szaúdi vállalat az ukrajnai háború alatt növelte az olajkitermelést.

A Saudi Aramco olajipari óriás több mint kétszeres nettó nyereségről számolt be a tavalyi évről,

órákkal azután, hogy jemeni lázadók megtámadták a létesítményeit, ami a termelés átmeneti visszaesését okozta. Mivel a világgazdaság kezdett magához térni a Covid–19-járványból, az Aramco nettó nyeresége 124 százalékkal 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral.

A Szaúd-arábiai Királyságra, a világ egyik legnagyobb nyersolaj-exportőrére is nyomás nehezedik a termelés növelésére, mivel Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő, Moszkva elleni szankciók felborították a globális energiapiacokat. Amin Nasser, az Aramco elnök-vezérigazgatója figyelmeztetett: a vállalat kilátásai részben a geopolitikai tényezők miatt továbbra is bizonytalanok.

Továbbra is haladunk a nyersolaj-termelési kapacitásunk növelése, a gáztermelési bővítési programunk végrehajtása és a folyékony vegyipari kapacitásunk növelése terén

– mondta az Aramco elnök-vezérigazgatója.

Az eredményekkel kapcsolatban 2021-re vonatkozóan elismerte, hogy „a gazdasági feltételek jelentősen javultak”. A tavalyi erőteljes fellendülésnek köszönhetően nőtt az olaj iránti kereslet, és az árak visszanyerték 2020-as mélypontjukat.

Az infláció a fogyasztás visszaesését okozhatja, ami csökkentheti az olaj iránti keresletet, míg a technológiai részvényeket továbbra is lehúzhatják a vállalati költségek, a kamatemelések és az ellátási lánc problémái miatti befektetői aggodalmak.

Az Apple nem képes kielégíteni a vásárlói igényeket

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója egy elemzőkkel tartott konferenciahívás során elmondta:

a Coviddal kapcsolatos zavarok és az iparági szilíciumhiány által okozott ellátási korlátok befolyásolják, hogy képesek vagyunk-e kielégíteni a termékeink iránti vásárlói keresletet.

Az Apple a múlt hónapban rekordszintű második negyedéves eladásokról és pénzügyi nyereségről számolt be, amelyek felülmúlták a Wall Street becsléseit.

Az Apple teljes második negyedéves bevétele 97,3 milliárd dollár volt, 8,6 százalékkal több, mint tavaly, és magasabb, mint az elemzők 93,89 milliárd dolláros átlagos becslése a Refinitiv adatai szerint.

A vállalat nyeresége 25 milliárd dollár volt a legutóbbi negyedévben, ami könnyedén felülmúlta az elemzők 23,2 milliárd dolláros várakozását, és az eladások is 19 százalékkal nőttek Amerikában, Európában és Kínában pedig egy számjegyű növekedést értek el.

Az eredmények jónak tűntek néhány nagy technológiai versenytárs, például az Alphabet, a Meta és az Amazon botladozását követően, mivel a világjárvány közepette az otthon maradásból eredő kereslet növekedése lassult, és a vállalatok növekvő működési és munkaerőköltségekkel szembesültek.

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

Rovatok