Index Vakbarát Hírportál

Kína már készül az eladósodásra a zárlatok miatt

2022. május 12., csütörtök 11:14 | aznap frissítve

Kína jelentősen növelheti államadósságát, hogy fenntartsa a gazdasági növekedést az országban. Az ázsiai ország a pandémia újabb hullámával küzd, de nem hagynak fel a városok teljes lezárására építő járványkezeléssel.

Kína az elmúlt hetekben jelezte, hogy továbbra is el akarja érni az idei 5,5 százalékos növekedési célt. Nehéz lesz, mivel az ország több ipari központjában állt le a termelés és az élet, mivel a koronavírus-járvány újra fellángolt, és Peking nem az oltási programokkal akarja megfékezni a betegség terjedését.

A kínai Politbüro április 29-i ülése erős jelzést küldött arról, hogy a politikai döntéshozók elkötelezettek az idei GDP-célkitűzés mellett, még a Covid–19 és a geopolitikai feszültségekből eredő, lefelé mutató kockázatok ellenére is – írták az ANZ Research elemzői jegyzetükben. A pekingi állásfoglalás egyet jelent azzal, hogy Kína kölcsönöket vehet fel és magasabb államadósságot vállalhat be a bővülés fenntartásához.

Az államkötvények kibocsátására azért is lehet szükség, mert a Politbüro ülésén a tisztviselők több támogatást ígértek a gazdaságnak, például támogatnák az infrastrukturális beruházásokat, adócsökkentést ígérnek a gazdasági élet szereplőinek, és a fogyasztás fellendítését célzó intézkedéseket jelentettek be.

Mindezt úgy, hogy a külföldi befektetési bankok előrejelzése szerint a növekedés jelentősen az 5,5 százalékos adat alá fog esni, mivel a feldolgozóipari tevékenység áprilisban visszaesett. Az előrejelzések szerint 3–4,5 százalék lehet a bővülés Kínában idén – derül ki a CNBC cikkéből.

Az egyik lehetőség a kormány számára az úgynevezett speciális önkormányzati kötvények kibocsátása a szakértők várakozása szerint. Ezek olyan kötvények, amelyeket a helyi és regionális önkormányzatok bocsátanak ki a közcélú infrastrukturális projektek finanszírozására. Viszont ezek már egyszer hitelválságot okoztak az országban – részben ezek vezettek az Evergrande ingatlanfejlesztő általi tavalyi bedőlési hullámhoz is.

A növekedés fellendítése érdekében több kölcsönt felvenni visszalépés lenne Peking számára, amely már a világjárvány kezdete előtt megpróbálta csökkenteni az adósságállományát, de a piaci eladósodottságot is vissza akarták fogni. A kormány agresszívan célozta meg az ingatlanszektort a három vörös vonal politikájának bevezetésével, amelynek célja a fejlesztők megfékezése a túlzott adóssággal táplált, évek óta tartó növekedés után. A politika a cégek pénzforgalmához, eszközeihez és tőkeszintjéhez viszonyítva korlátozza az adósságot.

(Borítókép: Védőruházatot viselő ember őrzi a koronavírus-járvány miatt elkerített lakónegyed egyik bejáratát Sanghajban 2022. március 28-án. Fotó: Alex Plavevski / MTI / EPA)

Rovatok