Index Vakbarát Hírportál

Az olajembargó teljesen felforgatná a globális gazdaságot

2022. május 13., péntek 12:04

Az Európai Unió május 4-én a hatodik szankciós csomagként azt javasolta, hogy az orosz olajimportot tiltsák be Európában. Ezt követően május 8-án egy hasonló javaslatot tettek a G7-es országok, akik elismerték, hogy gazdaságuk megszabadítása az orosz olajtól nehéz lesz, de mind szükségesnek tartják ezt a lépést. Míg Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már korábban elkötelezte magát az orosz olajimport betiltása mellett, az EU-tagokat megosztja a lépés. Az államközösség eddig pusztán annyit vállalt, hogy 2027-ig csökkenti az orosz energiától való függőségét.

Ebben a folyamatosan bizonytalan helyzetben a piaci szereplők arra keresik a választ, hogy a szankciók hogyan szorongassák meg Oroszország olajbevételeit anélkül, hogy egy ellátási sokkot okoznának – írja az S&P Global Commodity Insights.

Legyünk egyértelműek: nem lesz könnyű

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a büntetőintézkedések bejelentésekor. Majd úgy folytatta: „Gondoskodni fogunk arról, hogy az orosz olajat rendezett módon, fokozatosan vonjuk ki a forgalomból, oly módon, hogy nekünk és a partnereinknek legyen alternatív ellátási útvonala, így minimalizáljuk a globális piacokra gyakorolt hatást. Mert ahhoz, hogy Ukrajnának segíthessünk, a saját gazdaságunknak is stabilnak kell lennie.”

A G7 pár nappal később úgy reagált, hogy „kötelezzük magunkat arra, hogy fokozatosan megszüntetjük az orosz energiától való függőségünket, de időben és rendezett módon, hogy a világnak legyen ideje alternatív ellátást biztosítani. A partnereinkkel együtt fogunk dolgozni a stabil és fenntartható globális energiaellátáson. Többek között a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőségünk csökkentésének felgyorsításával és a tiszta energiára való átállással, összhangban az éghajlati célkitűzéseinkkel.”

A háború kitörése előtt az EU olajellátásának közel egyharmada Oroszországtól függött.

A konfliktus gazdasági következménye az lett, hogy Oroszországból nagyjából napi 2 millió hordóra csökkent az olajszállítás – S&P Global Commodity Insights szerint. Az EU olajszankciói valószínűleg átrendezik a globális energiahordozók kereskedelmét, valamint növelni fogják az energiaárakra nehezedő nyomást az egész régióban.

Nem látszik, hogy hogyan fog alakulni a piac

A becslések szerint Oroszország nyersolajtermelése áprilisban 11 éves mélypontra süllyedt, a szankciók megakadályozták az országot abban, hogy növelje termelését, de nem állították le teljesen az orosz olajértékesítést.

Miután egy finomító feldolgozza az orosz nyersolajat, nem rendelkezünk olyan rendszerekkel a világon, amikkel vissza tudjuk követni, hogy az adott molekula Oroszországból származik-e

– mondta Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója. Rachel Ziemba, a Ziemba Insight makrogazdasági politikai tanácsadó cég alapítója szerint a teljes globális olajtilalom végrehajtását és érvényesítését megnehezíti a szűkös globális kínálat és a lehetséges jövőbeli bartermegállapodások elleni nehézségek leküzdése. Még a részleges tilalmak vagy komoly csökkentési törekvések is jelentős végrehajtási problémákkal néznek szembe.

Az olajembargó egyik legnagyobb ellenzője Magyarország, az ezzel kapcsolatos brüsszeli diplomáciai fejleményekről ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Egy olajtanker Németországban 2022. március 8-án. Fotó: Ina Fassbender / AFP)

Rovatok