Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem költöttek annyit a világ országai védelmi kiadásra, mint tavaly

2022. május 13., péntek 15:44

2 ezer 113 milliárd dollárt fordítottak 2021-ben világszerte fegyverzetbeszerzésre, -fenntartásra, valamint katonai célú technológiai kutatásra és fejlesztésre.

Rekordot döntött a védelmi kiadások mértéke 2021-ben; a legtöbbet az Egyesült Államok, Kína, India, az Egyesült Királyság és Oroszország költötte – írta a Migrációkutató Intézet az MTI-hez eljuttatott szemléjében.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) friss elemzése szerint

a történelem során még soha nem költöttek annyit a világ országai védelmi kiadásra, mint tavaly: 2 ezer 113 milliárd dollárt fordítottak 2021-ben világszerte fegyverzetbeszerzésre, -fenntartásra, valamint katonai célú technológiai kutatásra és fejlesztésre.

A pandémia ellenére folytatódik az a trend, hogy a kormányok egyre több forrást allokálnak katonai célú kiadásokra. Tavaly a globális kiadások 0,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2020-as, és 12 százalékkal, mint a 2012-es adatok.

A világjárvány gazdasági hatásai nem állították meg a katonai kiadások 2015 óta megfigyelhető folyamatos emelkedését.

A 15 legtöbbet költő ország összkiadásai elérik a 1717 milliárd dollárt, ami a globális katonai kiadások 81 százaléka.

Regionális bontásban az amerikai kontinens 42 százalékkal, Ázsia és Óceánia 28 százalékkal, Európa húsz százalékkal a világ katonai kiadásainak kilencven százalékát tette ki tavaly. A Közel-Kelet becslések szerint az összes kiadás 8,8 százalékát adta, míg a legkisebb részarányt Afrika képviselte 1,9 százalékkal.

Rovatok