Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mi történik azokkal, akik nem foglalkoznak az adóbevallásukkal

2022. május 16., hétfő 11:46

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy május 20-án, pénteken éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje.

Az idei év a hatodik, amikor a NAV automatikusan elkészíti több millió magyar adóbevallásának tervezetét. A dokumentumot érdemes mindenekelőtt alaposan áttekinteni, és ha szükséges, javítani. Valamint ekkor lehetőségünk van arra is, hogy felajánljuk az adó egy százalékunkat. 

Például akik rendelkeznek ügyfélkapuval, ők online, telefonról és számítógépről is elérik az online tervezetet.

Aki legkésőbb május 20., péntek éjfélig nem foglalkozik az szja-bevallásával, neki automatikussá válik a bevallástervezete. Ettől függetlenül a NAV emlékeztet, hogy érdemes ellenőrizni és foglalkozni vele, hiszen még az is előfordulhat, hogy van tennivalónk vele.

Például már csak azért is, mert az szja-tervezetet – amely ugye a tavaly megszerzett bevételeinkről szóló kimutatás – a NAV a munkáltatók, a kifizetők által megadott adatokból állítja össze. Az adóbevallás tartalmazza többek között a jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget, valamint az igénybe vett kedvezményeket.

A gyermekeket nevelőknek oda kell figyelniük a családi kedvezményre

Éppen azért az adóbevallást azoknak mindenképpen ki kell egészíteniük, akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV egyáltalán nem vagy csak részben rendelkezik adattal. Tipikusan ilyen az őstermelői jövedelem, a külföldről érkező jövedelem, valamit a lakáskiadásból vagy a lakás eladásából származó bevétel. Az áfafizetésre köteles magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak szintén nagy eséllyel ki kell egészíteniük a tervezetüket.

A gyermeket nevelők, akiknek jár valamilyen családi kedvezmény, szintén jól teszik, ha figyelmesen átolvassák az adóbevallás-tervezetüket: érdemes ellenőrizni, hogy a munkáltató pontosan feltüntetett-e mindent, többek között a bennünket megillető családi adókedvezménnyel kapcsolatban. A négy- vagy többgyermekes anyák pedig ezúttal is élhetnek a 2020 januárjától élő szja-mentességgel.

A szülők, akiket megillet a gyermeket nevelők adó-visszatérítésére, ám még mindig nem kapták meg a nekik járó összeget a NAV-tól, valamint december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, a tervezet módosításával vagy az adóbevallás önálló benyújtásával juthatnak hozzá a visszajáró összeghez.

A héten, május 16. és 20. között a NAV budapesti és nagyobb megyei ügyfélszolgálatai hosszabb nyitvatartással fogadnak ügyfeleket.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is május 20-áig rendelkezhetünk, ami azt jelenti, hogy a felajánlott egy százalékkal támogathatunk egy általunk kiválasztott civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

Rovatok