Index Vakbarát Hírportál

Ársokkot okoz a világon a háború miatt kialakult búza- és étolajhiány

2022. május 16., hétfő 20:26

A londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán vett részt a Bank of England kormányzója. A brit jegybankot irányító Andrew Bailey elmondta: az Ukrajnában zajló háború miatt ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki.

Globális búza- és étolajhiányt hozott a háború, ami egyben súlyos ársokkot is jelent. Az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén – közölte a brit jegybank elnöke.

Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán elmondta: az ellátási oldalról sokkhatások példátlan sorozata érte az utóbbi időben a brit gazdaságot, valamint a világgazdaság egészét.

A Bank of England vezetője elismerte, hogy bőven a 2 százalékos cél felett jár a nagy–britanniai infláció, egyúttal arra is kitért, hogy a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta.

Az MTI tudósítása szerint márciusban 30 éve nem tapasztalt ütemben, összesen 7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves összevetésben Nagy–Britanniában, ráadásul a Bank of England előrejelzése szerint 2022 végén valamivel 10 százalék felett tetőzik a brit infláció.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Egy ukrán katonatiszt egy, az orosz katonai erők által korábban megtámadott gabonaraktárban 2022. május 6-án. Fotó: John Moore / Getty Images)

Rovatok