Index Vakbarát Hírportál

A Big Short sztárbefektetője az Apple ellen és a Google mellett fogad

2022. május 17., kedd 15:31

A Nagy dobás (eredeti angol címe Big Short) című film által világszerte híressé vált befektető, Michael Burry az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC bejelentése szerint 2022 első negyedévében az Apple-részvény ellen fogadott.

Michael Burry a Big Short (Nagy dobás) című filmnek is köszönhetően világszerte arról vált ismertté, hogy előrejelezte a lakásárbuborékot és a másodlagos jelzáloghitel-válságot, mindebből pedig úgy profitált, hogy a kétezres évek közepén fedezett adósságkötelezettségek, vagyis CDO-k ellen fogadott – írta meg a TheStreet.com.

Burry befektetésialap-kezelő vállalkozása, a Scion Asset Management 2022 első negyedévében vásárolt

  1. a Google anyavállalatának részvényeiből, azaz az Alphabetből,
  2. a Facebook anyavállalatának részvényeiből, azaz a Meta Platformsból,
  3. valamint a Discovery-részvények piacán is vevőként lépett fel.

A vételek mellett fontos megjegyezni, hogy Burry talált a részvénypiacon olyan likvid részvényt is, amelyről úgy gondolta, hogy érdemes az árfolyamesésére fogadnia, ezért a fedezeti alap március 31-én már 206 ezer Apple-részvényre vonatkozó put (eladási) opciót birtokolt, ez pedig összesen 35,97 millió dollárnyi árfolyamesésre játszó pozíciót jelent (amelyet nem kötelező érvényesíteni), ami nagyobb, mint a cég bármelyik tőkepiaci részesedése. Az Apple részvényárfolyama 2019 óta megnégyszereződött, azonban ebben a negyedévben már 16 százalékkal került lejjebb, az elmúlt hónapban pedig 11,8 százalékot esett.

A talán még Burrynél is híresebb milliárdos befektető, Warren Buffett más stratégiát választott: A Berkshire Hathaway vezérigazgatója az elmúlt negyedévben hatszázmillió dollár értékben vásárolt Apple-részvényeket, és piaci kapitalizáció alapján továbbra is ez a legnagyobb tőzsdei részesedése.

A Scion Asset Management 2021 utolsó negyedévének végén csak hat vállalat részvényét birtokolta, és 2022 márciusának végére a Bristol-Myers Squibb részvényein kívül a másik öt társaság részvényeit eladta, másik tíz cég részvényeivel viszont növelte a portfólióját. Ennek nyomán 2022 első negyedévének végére a Scion részesedése az amerikai részvénypiacon az opciókat nem számítva összesen 165,409 millió dollárra emelkedett.

A Scion Asset Management befektetési alapjának legnagyobb tőzsdei részesedései március 31-én:

  1. Bristol-Myers Squibb: 21,909 millió dollár
  2. Booking Holdings: 18,788 millió dollár
  3. Discovery: 18,728 millió dollár
  4. Alphabet: 18,079 millió dollár
  5. Cigna Holdings: 17,971 millió dollár
  6. Meta Platforms (korábbi Facebook): 17,789 millió dollár 

Megjósolta, hogy elszabadul az infláció

Burry 2021-ben úgy döntött, hogy Cathie Wood Ark Innovation alapja és a Tesla részvényei ellen fogad. Elmondta, hogy a Tesla, a GameStop, a Robinhood, az egekbe szökő lakásárak és a kriptodevizák árfolyama (például a bitcoin és a dogecoin) is azt mutatta, hogy túl sok a spekuláció a piacokon.

A sztárbefektető 2021 júniusában már arra figyelmeztetett, hogy

a piacok minden idők legnagyobb spekulációs buborékját hozták létre, és azok a lakossági befektetők, akik pénzüket a népszerű mémrészvényekbe és kriptopénzekbe tették, minden összeomlás ősanyjával néznek szembe.

2021 harmadik negyedévében a Scion sok részvényt adott el, ezért az opciókat leszámítva már csak 41,719 millió dollárnyi részvényt birtokoltak, és összesen csak hat vállalat részvényeit tartották meg. 2021 negyedik negyedévének végén részvényei viszont már 74,459 millió dollárt értek, miután a cég átrendezte a portfólióját, és több új részesedést vásároltak.

Aztán áprilisban Burry azt is megjósolta, hogy az emelkedő infláció csökkenteni fogja a vállalatok haszonkulcsát. Majd a 2008-as válságot is megjósló sztárbefektető hozzátette, hogy

Az infláció nevet utoljára!

Azt is elmondta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csak annyival emelte a kamatlábakat, hogy az eszközárak még továbbra is emelkedni tudjanak, ahelyett hogy letörné az inflációt. A fél százalékpontos kamatemeléseket alacsonynak tartja, szerinte gyorsabban kellene szigorítania a jegybanknak.

A Fednek nem áll szándékában az infláció elleni küzdelem. Szándéka csupán az, hogy újratöltse a monetáris páncélöklöt, azaz hogy finanszírozza az államadósságot

– írta Burry Twitteren.

(Borítókép: Michael Burry. Fotó: Jim Spellman / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok