Index Vakbarát Hírportál

Az MNB alelnöke elképesztő megoldást talált az inflációra: a spórolást

2022. május 17., kedd 10:51

Az év második felében talán már jöhet az inflációs fordulat, ám ez várhatóan lassú lesz – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Azt, hogy a világ magas inflációs közegbe lépett, ma már szinte mindenki elismeri. A vita ma sokkal inkább arról zajlik, hogy a mai infláció a hetvenes vagy a negyvenes évek inflációs közegét idézi-e 

– mondta el Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio keddi, Hitelezés 2022 konferenciájának nyitó előadásában.

Virág Barnabás szerint jelenleg többtényezős, komplex inflációs problémával szembesülünk, mert ahogy ő látja, valójában a húszas, a negyvenes és hetvenes évek inflációjának összes jegye érzékelhető. Köztük a kínálati problémák, a megugró nyersanyagárak, a magas költségvetési hiányok, az erősödő verseny a képzett munkaerőért, illetve az elégtelen piaci verseny.

A kérdésre, amely mindenkit foglalkoztat, hogy meddig lesz velünk a magas infláció, az MNB alelnöke nem tudott egyértelmű választ adni. Ami viszonylag világosan látható, hogy a következő hónapokban Magyarországon sem elkerülhető az infláció.

Virág Barnabás hozzátette: az év második felében jöhet az inflációs fordulat, de ez várhatóan lassú lesz.

A jó hír mindeközben, hogy az MNB-elnök erősnek ítéli meg a magyar gazdaság növekedési képességét. A magyar gazdaság idén 4 százalékos GDP-növekedést is produkálhat, amivel az uniós növekedési rangsor elejére kerülhetünk, az éves átlagos infláció pedig 9-10 százalék körül lehet, ami a középmezőny

– vetíti előre Virág Barnabás, aki a megoldókulcsot is megadta:

Az MNB-alelnök szerint gyors bérnövekedés a továbbiakban is várható. Ugyanakkor ezekből félre kell tenni, hiszen ez most nem a fogyasztás időszaka, cserébe amit tenni kell a Virág Barnabás-i intelem szerint: megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani!

Rovatok