Index Vakbarát Hírportál

Berlin új EU-s pénzügyi alap felállítását javasolja

2022. május 19., csütörtök 12:15

Ukrajna támogatására szolgáló új pénzügyi alap felállítását javasolja Németország az európai uniós országoknak – jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

Olaf Scholz a német álláspontot ismertette a szövetségi parlamentben (Bundestag), amit a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács május végi rendkívüli ülésén akar képviselni. Beszédében kiemelte, hogy

nem lehet mesterségesen felgyorsítani Ukrajna EU-csatlakozását.

A nyugat-balkáni tagjelöltekkel szembeni méltányosság is azt követeli, hogy Ukrajna ne kapjon könnyítéseket. Ugyanakkor „gyors és gyakorlatias” segítséget kell biztosítani az „európai családba” tartozó országnak. Ezért kell létrehozni az Ukrajnát támogató „szolidaritási alapot”, amely a háború utáni újjáépítést is szolgálná – emelte ki Olaf Scholz.

Az ukrán hadseregre is kitértek

Szólt arról, hogy az ukrán hadsereget is támogatni kell. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetője, Friedrich Merz kiemelte:

Segíteni akarjuk és segítenünk is kell Ukrajnát fegyverekkel, hogy gyakorolhassa az önvédelemhez fűződő jogát.

Az orosz–ukrán konfliktus csütörtöki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(MTI)

(Borítókép:  Olaf Scholz német kancellár [j] a német szövetségi parlament [Bundestag] üléstermében 2022. május 19-én. Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

Rovatok