Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel zöld lámpát adott a szénnek

2022. május 19., csütörtök 15:24

Az Európai Unió zöld utat adott a tagállamok számára, hogy a következő évtizedben több szenet égessenek el. Így próbál meg véget vetni az orosz gáz és olaj felhasználásának, miközben kitart amellett, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket továbbra is el fogja érni.

A szén-dioxid-kibocsátást illetően a szén mint nyersanyagforrás az egyik legkárosabb tüzelőanyag. Az Európai Bizottság szerint az EU a korábban vártnál öt százalékkal többet használ majd a következő öt-tíz évben, mivel a tagállamok ki akarják váltani az orosz energiaimportot. A bizottság egyik magas rangú tisztviselője szerint atomenergiából is többet fogunk használni. A tervek szerint erre azért van szükség, hogy megerősítsék az energetikai szektor infrastruktúráját, továbbá kevésbé függjenek Moszkvától.

A szén felhasználásának fokozása rövid távú következményekkel jár az EU karbonsemlegességére nézve, bár a bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kitűzött célokat továbbra is el fogja érni.

A szén a következő öt-tíz évben várhatóan évente annyi energiát fog adni európai szinten, ami Belgium villamosenergia-fogyasztásának felel meg. A nukleáris energia alacsony szén-dioxid-kibocsátású, de a környezetvédők körében a keletkező hulladék miatt népszerűtlen energiaforrás.

Arra a kérdésre, hogy a REpowerEU terve összeegyeztethető-e a kitűzött környezetvédelmi célokkal, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: nincs más választásuk.

Az EU felső vezetőinek véleménye egyértelmű

Timmermans úgy folytatta, hogy a bizottságnak meg kell védenie az uniós adófizetők pénzét azzal, hogy nem fektet be a kivezetésre kerülő fosszilis tüzelőanyagokba. A REpowerEU által finanszírozott csővezetékeknek és gázinfrastruktúrának szerinte alkalmasnak kell lennie arra, hogy olyan, szén-dioxidtól mentes gázokat szállítsanak rajta, mint például a megújuló energiaforrásból előállított hidrogén és ammónia. Timmermans szerint a kormányoknak lazítaniuk kell a szabályozáson, hogy lehetővé tegyék a szél- és napenergia-projektek gyorsabb építését.

Ha nem rövidítjük le az eljárást, soha nem érjük el a megújuló energia szükséges szintjét.

Az Oroszország által biztosított uniós gázimport aránya a tavalyi negyven százalékról már 26 százalékra csökkent – ezt már Ursula von der Leyen bizottsági elnök mondta. Azon intézkedések, mint például a szél- és napenergiába történő hatalmas beruházások, valamint a más országoktól, például az Egyesült Államoktól történő gázvásárlás célja, hogy 2027-re megszűnjön az összes orosz szállítás.

A zöldeknek ez nem tetszik

A bizottság ezekkel a döntésekkel feldühítette a környezetvédőket. Szerintük ez csak meghosszabbítja a fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőségünket, és veszélyezteti a kitűzött éghajlati célokat. 

A bizottság terve, hogy felgyorsítsa az EU áttérését a tiszta energiára, például az energiahatékonyságra, a szél- és napenergiára, nagyon üdvözlendő. A terv finanszírozása viszont, hogy szennyezési engedélyeket adnak el, elhibázott döntés. Csakúgy, mint a fosszilisgáz-infrastruktúra kiépítése vagy a biomassza fokozott felhasználására való támaszkodás. Ez csak meghosszabbítja a fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőségünket, és veszélyezteti az éghajlati célokat

– mondta Ester Asin, a World Wide Fund for Nature európai politikai irodájának igazgatója. 

A kibocsátási engedélyek eladásából származó pénz egy részét arra költi az EU, hogy meggyőzze a tagállamokat – a Financial Times információi szerint például Magyarországot – az orosz olajra vonatkozó embargó elfogadásáról. 

(Borítókép: Frans Timmermans. Fotó:  MTI / EPA pool / Olivier Hoslet)

Rovatok