Index Vakbarát Hírportál

Minden rekord megdőlhet a használt autók piacán

2022. május 19., csütörtök 11:24

Az első négy hónap forgalmi adataiból úgy tűnik, hogy idén megdől a használt autók 2021-ben beállított 817 ezres adásvételi csúcsa. Áprilisban 69 113 használt személygépkocsi cserélt gazdát, 7,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első négy hónapban 10 százalékkal több, 288 ezer használt autó kelt el.

A használt autók piaci forgalma annak ellenére volt ilyen erős, hogy számos vállalati flotta lecserélése elmaradt, amitől jelentősen szűkült a kínálat.

egyes kategóriákban nem ritka a 20-30 százalékos áremelkedés sem.

Az autógyárak kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használt autók piaca felé tolják a keresletet – magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A használt autók importja is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi keresletet, mivel Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Az importőrök helyzetét ráadásul a kedvezőtlen euróárfolyam is nehezíti. Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a belföldi piac felé fordul, ami egyre fokozódó árspirált generál.

A háztartásokhoz került többletforrások segítenek

Februárban és márciusban a kormányzati intézkedések nyomán a háztartásokhoz került többletforrások is hozzájárultak a kiemelkedő kereslethez, az adásvételek száma a következő hónapokban is a havi 70 ezres szint közelében mozog majd.

Az adásvételek számát növeli az a várakozás, hogy az árak a jövőben még tovább emelkedhetnek.

Ezért sokan előrehozzák a vásárlásukat – sorolta elemzésében a kereskedő portál. Mivel az autópiacokon a következő hónapokban sem lehet jelentős fordulatra számítani, minden esély megvan arra, hogy a belföldi használtautó-piac az idei évet újabb rekorddal zárja majd.

(MTI)

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok