Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat

2022. május 19., csütörtök 17:02 | aznap frissítve

Újabb migrációs hullámokkal fenyeget az ukrajnai háború miatt fellépő globális élelmezési válság, ezért a nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania a legnehezebb helyzetben lévő országoknak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a nap folyamán részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának élelmezésbiztonsággal foglalkozó nyílt vitáján. Arról számolt be, hogy Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat – kukoricából tíz tonnával, burgonyából öt tonnával, napraforgóból fél tonnával, így támogatva a helyi ellátást és az exportkapacitásokat.

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, s a fegyveres konfliktus miatt jelentősen vissza fog esni kivitelük volumene, ami várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos, egyébként is komoly kihívásokkal küszködő országot.

Ez sajnos oda vezethet, hogy ezen országok némelyikében a szélsőséges ideológiák újra előretörnek, a terrorfenyegetettség súlyosabb lesz, ami pedig újabb migrációs hullámokkal fenyeget

– jelentette ki Szijjártó Péter. Szavai szerint így Magyarország számára az ukrajnai háború közvetlen és közvetett módon is biztonsági kockázatot jelent: egyrészt a harcok közelsége, másrészt az esetleges újabb bevándorlóáradatok miatt.

Szijjártó Péter emellett felszólal az ENSZ globális migrációs paktumát értékelő fórumon is, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány továbbra sem ért egyet az abban foglaltakkal, és még mindig veszélyként tekint a migrációra. A magyar külügyminiszter szerint:

Látszanak sajnos a következmények: a nyugat-európai párhuzamos társadalmak létrejötte, a megnövekedett terrorfenyegetettség, a beköltöző csoportok teljes képtelensége az integrációra és a nyomásgyakorlásuk arra a társadalomra, amely már évszázadok óta ott él.

Szerinte világosan látszik, hogy „nekünk, magyaroknak igazunk volt. A migrációt nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani, ez szolgálja a biztonsági érdekünket, hiszen a legalapvetőbb emberi jogok egyike, hogy az ember nyugalomban és biztonságban élhessen a saját hazájában, és a migráció ezt veszélyezteti”. A miniszter ezzel összefüggésben rámutatott, hogy tavaly 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg Magyarország déli határán, és a nyomás egyre nő, ami abból is látszik, hogy ez a szám idén már elérte a 65 ezret.

Büszkék vagyunk arra, hogy azon öt ország közé tartozunk, amelyek 2018 végén nemmel szavaztak a globális migrációs paktumra – jelentette ki.

Egyébként a külügyminiszter a Facebook oldalán ma kétszer is bejelentkezett Amerikából:

További programjai

Szijjártó Péter helyi idő szerint délelőtt találkozik török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akivel főként energiabiztonsági kérdésekről fognak tárgyalni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Törökország mára az egyik legfontosabb tranzitország Magyarország gázellátásában.

A déli szállítási útvonalon keresztül naponta mintegy 10 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba.

Ezt követően egyeztetni fog Zoran Tegeltija boszniai kormányfővel a nyugat-balkáni térség biztonságáról, valamint Mario Adolfo Búcaro Flores guatemalai és Teodoro Locsin Jr. Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Majd megbeszélést folytat további beruházásokról a Székesfehérváron 2400 főt foglalkoztató Arconic autóipari beszállító vállalat vezetőivel – írja az MTI.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok