Index Vakbarát Hírportál

IMF: Megakadt Németország növekedése

2022. május 23., hétfő 15:57

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrajnai háború és a globális ellátási láncok zavarai lassítják Németország gazdasági kilábalását a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett visszaesésből, ugyanakkor a magas energiaárak miatt az inflációs ráta az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedik.

A fellendülés várhatóan csak 2023-ban kap némi lendületet, ha az energiaellátás biztonságosan stabil marad, az ellátási láncok zavarai megszűnnek, és elkerülhetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások – állapította meg az IMF a közzétett jelentésében.

Az IMF által felállított alapforgatókönyv kockázatoknak kitett gyenge fellendülést feltételez. Úgy vélik: idén 2 százalék körüli gazdasági növekedés lesz Németországban, jövőre pedig valamivel 2 százalék feletti. A tavaszi prognózisban 2022-re 2,1 százalékos, 2023-ra 2,7 százalékos bővülést vártak. 

Az IMF szerint a németországi infláció 2022-ben 6,5 százalék körül lesz, 2023-ban pedig 3,5 százalék körülire mérséklődik.

„A növekedés azonban gyengébb, az infláció magasabb lehet, mint az alapforgatókönyvben. A fő veszélyt a Németországba és Európába irányuló orosz gázexport tartós és teljes leállítása jelenti” – fejtette ki a Nemzetközi Valutaalap. Úgy folytatták:

legalább két évbe telne, mire Németország teljes mértékben pótolni tudná a kieső szállításokat.

Sok múlik a politikai döntéseken

A politikai döntéshozók legfontosabb feladatai közé tartozik az IMF szerint a földgázellátás biztosítása, az ukrajnai háború hatásainak enyhítése és a gazdaság ellenálló képességének fokozása. Hozzátették: a bizonytalanná vált fosszilisenergiahordozó-ellátás miatt még fontosabbá vált az áttérés a megújuló energiaforrásokra, a zökkenőmentes és költséghatékony átmenet biztosítása érdekében pedig növelni kell az állami és magánberuházásokat.

(MTI)

(Borítókép:  A Nemzetközi Valutaalap [IMF] washingtoni központjában 2020. április 14-én. Fotó: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok