Index Vakbarát Hírportál

Rossz hírünk van a görögdinnyét szeretőknek

2022. május 24., kedd 12:37

Jelentősen drágul a görögdinnye kilónkénti ára. A magasabb árakat a drágább termelési költségekkel és a termőterület csökkenésével magyarázzák. A termesztők ma már az egyre inkább ellenálló és gyorsabban érő hibrideket választják.

A tavalyi árához képest harminc-negyven százalékkal drágulhat idén a magyar dinnye, kilónkénti ára várhatóan a főszezonban sem csökken 170-180 forint alá.

Elsősorban a magasabb termelési költségekkel, valamint a termőterület csökkenésével magyarázzák a drágulást. Ugyanis tavaly Magyarországon 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét, idén viszont 

a munkaerőhiány és az értékesítési bizonytalanságok miatt alig 3000 hektáron.

Az Agroinform azt írja, a termelés, a szállítás és a munkaerő költségeinek emelkedése szintén áremelkedést okoz.

A kilátásokat rontja, hogy számos dinnyetermelő áttért a szántóföldi gazdálkodásra, mivel a gabona nagyon felértékelődött az orosz–ukrán háború kitörése óta. Felvásárlási ára magas, a kereslet biztos, értékesítését ezért a dinnyével ellentétben nem fenyegeti az importdömping, ráadásul az időjárás se annyira.

Egyre ellenállóbb hibrideket ültetnek

Akik mégis a dinnyénél maradtak, azok a közlemény szerint ma már egyre inkább ellenálló, gyorsabban érő hibrideket ültetnek. A csepegtető öntözés, a talajtakarással ugyancsak hatékonyan ellensúlyozza az aszályt, és az is fontos szempont, hogy a vásárlók egyre inkább a hűtőben tartható, legfeljebb öt kilogrammos dinnyéket keresik.

Az Agroinform nem számít arra, hogy a belföldi gazdák helyzete a külföldi versenytársak miatt nehezebb lesz idén, ugyanis a magas üzemanyagárak miatt a dél-európai dinnyét már nem lehet dömpingáron adni. A magyar dinnye az ukrajnai termelés leállása miatt Lengyelországban és Németországban új értékesítési lehetőségekre is számíthat – írta az MTI.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)

Rovatok