Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nem szeretne az olajembargóról beszélni?

2022. május 24., kedd 16:11

Orbán Viktor kizárta, hogy a jövő heti csúcstalálkozón megvitassák az EU által Oroszországgal szemben javasolt olajembargót.

Több lapértesülés szerint Magyarország miniszterelnöke levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben közölte, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem véglegesítik Magyarország számára az orosz olajról való leszoktatást segítő uniós forrásokat.

A szankciós csomag megvitatása a vezetők szintjén konszenzus hiányában kontraproduktív lenne. Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel

– írta Orbán a Financial Times által szemlézett levélben. Az Európai Bizottság május nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta megnyerni a tagállamokat a hatodik szankciócsomagnak. Ez az orosz olajra vonatkozna, fokozatosan bevezetendő embargót tartalmaz. A bizottság azonban eddig nem tudta meggyőzni Magyarországot, hogy támogassa a csomagot, csakúgy, mint más, az orosz olajtól nagymértékben függő, tengerparttal nem rendelkező államokat, Szlovákiát és Csehországot sem.

Súlyos ellátási problémák lehetnek

A múlt héten a bizottság prezentálta a REPowerEU nevű, 210 milliárd eurós tervet, ezt korábban már az Index is bemutatta. Ez javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagokról, és 2027-ig tervezik benne a teljes leválást. Orbán Viktor levelében állítólag azt írta, hogy bár a tervben vannak biztató jelek, de szerinte nem foglalkozik Magyarország aggodalmaival, mivel ebben „nincsenek finanszírozási keretösszegek a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára”.

A levél szerint a tervben „nincs szó az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módozatairól és ütemezéséről”. Orbán Viktor levelében arra figyelmeztetett, hogy a javasolt szankciók

súlyos ellátási problémákat okoznának Magyarországon, és aláásnák a létfontosságú energiabiztonsági érdekeit, ársokkot okoznának az ország háztartásainak és gazdaságának.

Orbán szerint Magyarországnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy finomítóit a nem orosz olajhoz igazítsa, és új csővezetékeket építsen, így alternatív szállítások érkezzenek az országba.

Brüsszel javaslatai

Brüsszel kétmilliárd eurót különített el a közép-európai országok számára az új infrastruktúrába történő beruházásokra, de úgy döntött, hogy ezt a helyreállítási és rugalmassági alapon (RRF) keresztül irányítja. Magyarország még nem jutott egyezségre a bizottsággal az RRF-ből való részesedésre vonatkozó ajánlatáról, mert az EU aggályosnak tartja a jogállamiság megsértését.

A magyar kormány a levél kapcsán eddig nem reagált a megkeresésünkre. Amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok