Index Vakbarát Hírportál

Már csak tíz hétre elegendő búzakészlet van a Földön

2022. május 25., szerda 17:57

Sarah Menker élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a világban már csak tíz hétre elegendő búza lehet a raktárakban. Menker úgy gondolja, a mai kilátások rosszabbak, mint 2007-ben vagy 2008-ban.

Oroszország és Ukrajna a világ legjelentősebb gabonaexportőreihez tartoznak. Ezért a két ország háborúja jelentősen megbolygatta a világ élelmiszerhelyzetét. A kialakult konfliktus miatt számos terültet fenyeget humanitárius válság. Az Index nemrég írt arról, hogy soha nem látott éhínség törhet ki Afrikában, mivel Oroszország és Ukrajna voltak a legjelentősebb gabonaszállítói a háború előtt.

Sarah Menker élelmezés-biztonsági szakértő, a Gro Intelligence mezőgazdasági elemző cég vezérigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának május 19-én számolt be arról, hogy a világnak már csak tíz hétre elegendő búzája lehet az ukrajnai háború és az indiai búzaexport tilalma miatt.

Nem a háború miatt alakult ki a probléma

A szakértő kiemelte: bár a problémát Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója növelte tovább, de nem a háború alakította ki. 

Azzal szeretném kezdeni, hogy egyenesen kijelentem: az orosz–ukrán háború nem okozott élelmezés-biztonsági válságot, hanem csak olajat önt a régóta parázsló tűzre. A válság, amelyet jóval a koronavírus-járvány előtt fedeztünk fel, ellátási láncaink törékenységéről beszél

– mondta Menker.

A vezérigazgató úgy gondolja, a körülmények ma 2007-nél és 2008-nál is rosszabbak, mivel jelenleg a világon valaha látott legalacsonyabb búzakészlet tapasztalható. Kiemelte, hogy hasonló készletproblémák vannak a kukorica és más gabonafélékre vonatkozóan is. De a műtrágyákhoz való hozzáférés is erősen korlátozott, és számos régióban szárazsággal küzdenek.

Jelenleg világszerte 400 millió ember helyzete kockázatos az élelmiszer miatt – írta az UNIAN.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Betakarító kombájnok Ukrajna Kharkiv régió Novovodolazhsky kerületében 2017. július 25-én. Fotó: Pavlo Pakhomenko / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok