Index Vakbarát Hírportál

Beszakadt a forint Orbán Viktor bejelentése után

2022. május 25., szerda 19:38

Beszakadt a forint Orbán Viktor szerda délutáni bejelentése után. Az euró alig egy óra alatt megközelítette a 400 forintos árfolyamot, míg a dollár 370 forint felett jár.

A forint már azt követően is zuhanni kezdett, hogy Orbán Viktor kora délután közölte: nagy bejelentés várható később. A bejelentés előtt az euró/forint árfolyam 386-nál járt, a bejelentés után viszont egy óra alatt 388-ig szaladt az árfolyam. Később a 389-et is elérte, délután 6 órára azonban megint 388 forintnál olcsóbb volt egy euró. 

Akkor jött Orbán Viktor bejelentése, amelyet követően beszakadt a forint.

Este hét órakor már 394 forintnál is drágább volt egy euró.

Vagyis a bejelentés előtti állapothoz képest alig egy óra alatt 6 forinttal drágult az euró. Mindeközben a dollár/forint árfolyam is meghaladta a 390-es határt. 

A 395-ös euróárfolyamot is megközelítette 

19.10 körül a forint esése egy időre megállt, de utána megint zuhanópályára állt a magyar fizetőeszköz, és az euró ára megközelítette a 395-öt forintot is. 19.25-re az euró/forint árfolyam 394,90-nél, a dollár/forint árfolyam pedig 370,27-nél járt.

A Trading View adatai szerint azóta a forint valamelyest erősödött: 19:52-kor az euróval szembeni árfolyam 393,85-nél járt. 

Az idei legnagyobb forintgyengülésre idén március 7-én volt példa, amikor a forint történelmi mélypontot ért el, és rövid ideig egy euróért 400-nál is több forintot kellett fizetni. A magyar kormány tagjai azt a zuhanást az Oroszország elleni szankciókkal magyarázták.

Legutóbb Orbán Viktor parlamenti beiktatásán mondott beszéde volt az, amely megrángatta a forint árfolyamát: akkor a reggeli 385-ös euró/forint árfolyamhoz képest délután már 391 forintot kellett fizetni egy euróért. Azután viszont és most hétfőn az euró/forint árfolyam már 382-nél állt, de az utóbbi napokban megint gyengült a magyar pénznem.

A tőzsdét is megviselte a mai nap

A Portfolio szerint a magyar tőzsdét is megviselte a mai nap: a BUX-index 3,4 százalékos mínuszban fejezte be a szerdai napot.

Ezen belül mind a 4 hazai blue chip árfolyama esett, leginkább az OTP-papírokat szaggatták meg a részvényesek.

A gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a bankokat, hogy elveszik az extraprofitot

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött – közölte a miniszter az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint Nagy Márton a Bankszövetség elnöksége előtt kijelentette:

rendkívüli időket élünk, rendkívüli időkben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség.     

Azt mondta, hogy a világ a koronavírus-járvány és az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése miatt egy gazdasági válság küszöbén áll, és eközben Magyarországnak ki kell maradnia a szomszédunkban zajló háborúból, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát is. Ehhez a megfelelő gazdasági mozgásteret  a kormány a közteherviselés kiszélesítésével biztosítja – fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy a kormány tagjai megállapították: a hazai bankszektor eredményesen működik, a bankok a jegybanki kamatok emelkedése és a lakossági betéti kamatok alacsonyan tartása miatt kimagasló nyereségre, extraprofitra tesznek szert. Ezért döntöttek úgy, hogy ennek az extraprofitnak egy részét átmeneti jelleggel, két évig elveszik. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok